У Кропивницькому продають отруєну хімікатами полуницю

Перегляди: 1419

У Кропивницькому продають полуницю, яка не пускає сік навіть після кількох днів зберігання.

Про це йдеться у статті тижневика «Україна-Центр».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Газета попросила експерта розповісти, на що варто звертати увагу, купуючи полуницю. Фахівець на умовах анонімності погодився: «Як і у випадку з більшістю інших плодів, сьогодні ті, хто їх вирощує, не думає про корисність врожаю. Головне - щоб була гарна полуниця і довше зберігалася.

Мало хто знає, що, крім алергії на полуницю у дітей, можуть бути й інші наслідки вживання "хімічної" полуниці. Аж до появи каменів у нирках!

Однак навіть на найкращому ґрунті велику красиву полуницю не виростити з року в рік. Тому застосування як органічних, так і мінеральних добрив виправдано. Азот, фосфор і калій просто необхідні рослині. Все питання в дозуванні. У землю додають сечовину, селітру, суперфосфат або комплексні препарати. Часто, мріючи про більші врожаї, дають лишку. І в підсумку ягода виявляється перенасиченою, м'яко кажучи, мінеральними речовинами. Крім ґрунту, зверху полуницю обприскують бором, сульфатом магнію, йодом - це як підгодівля, так і боротьба з шкідниками і гниллю.

Щоб зрозуміти, чи не занадто багато міндобрив в полуниці, необхідно докласти зріз ягоди до простої паперової серветки. Перенасичена хімією полуниця не залишить соковитого рідкого сліду на серветці. Просто тому, що мінерали затримують вологу. "Чиста" полуниця з нормальним вмістом мінералів - водяниста і соковита.

Ще ягоду, особливо привізну, нерідко зверху обробляють консервантами, щоб довше зберігалася і зберігала товарний вигляд. Це речовини на основі воску й парафіну. Тому при поході за полуницею жінкам рекомендується взяти з собою... косметичку! Ягоду треба потерти так званої матовою серветкою. Консервант залишить на ній, крім соку, маслянистий слід. Як ви розумієте, не обов'язково таку полуницю купувати. Хоча якщо промити ягоду протягом трьох хвилин проточною водою, всі консерванти змиються.

Природно, полуниця повинна пахнути. Ягода без запаху підозріла. Також стигла "чиста" полуниця не може бути щільною, просто не може. Вона м'яка. Занадто насичений бордовий колір може говорити як про особливий сорт, так і про те, що полуницю від душі обробили селітрою».