У міськраді Кропивницького пояснили, чому спиляли дерева на пляжі

Перегляди: 1150

Багато років у Кропивницькому не проводили санітарного розчищення русла річки Інгул, цього року влада взялася за наведення ладу.

Як саме відбувається процес, сьогодні, 24 травня, під час прес-конференції розповіли заступник міського голови Олександр Мосін та представники профільних управлінь міськради, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами Мосіна, фахівці провели обстеження русла, зробили експертний аналіз, міськрада виділила кошти, провела тендер на розчищення русла ріки, щоб унеможливити руйнування конструкцій мостів, гідроспоруд, пішохідних переходів, підпорних стін тощо.

«Коли дерево проростає в руслі, воно несе загрозу, особливо якщо знаходиться біля будівельних конструкцій», - пояснив заступник мера.

Зона розчищення - від мосту на вулиці Київській до вулиці Кропивницького.

Заступник начальника облуправління водних ресурсів Катерина Гайдук зазначила, що повне очищення води займає 21 день, але воно не відбувається через зниження швидкості течії, коли річка замулена. Замулюється ж річка через розкладання залишків рослин.

Щодо спиляних на Ковалівці дерев завідуюча сектору екології міськради Галина Негода пояснила: видаляють тільки ті дерева, що занесені до актів обстеження і плану розчищення русла.

Заплановано вирубати 23 дерева, яким понад 20 років. Також очищення передбачає знищення очерету, порослі та сміття.

Аргументи чиновників не задовольнили активістку та еко-інспектора Надію Паливоду. Вона продемонструвала фото здорових дерев, знищених на Ковалівці працівникам КП «Єлисавета». Паливода зазначила, що дерева спиляли, а сміття та очерет залишилися.

«Яким чином знищення дерев, які знаходяться за п’ять - десять метрів від води, сприяє природоохоронним заходам, на які виділили 840 тисяч гривень, я не розумію», - сказала вона.

Нагадаємо, черговий випадок знищення зелених насаджень стався на Ковалівському пляжі в обласному центрі. Вирубку дерев здійснювали комунальники. 22 травня активісти на місці події зустрілися з посадовцями, щоб з’ясувати, чому це відбувається.