У Кіровоградській ОДА роздали на горіхи керівникам районів через смітники

Перегляди: 1144

В області налічується 405 сміттєзвалищ, проте лише у Кропивницькому, Знам'янці, Олександрії, Новоукраїнському та Гайворонському районах паспортизовані усі місця зберігання побутових відходів.

Про це йшла мова на засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, передає кореспондент СBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Усі смітники становлять загрозу для здоров'я людей і навколишнього середовища через порушення санітарних норм, адже більшість, особливо в містах, перевантажені.

Протягом двох років фахівці провели 93 обстеження сміттєзвалищ на теренах області, у половині випадків виявили порушення. Вони стосуються відсутності відповідних документів, недотримання відстані від полігонів до житла людей, відсутності сортування сміття та обладнання для його утилізації. Відходи не ущільнюються та не засипаються ґрунтом, а території звалищ не огороджені.

Крім того, в районах відсутні комплексні схеми з санітарного очищення. Наразі є 358 таких схем, що становить лише 34 відсотки.

В маленьких містечках і селах області відходи вивозяться лише раз на тиждень чи за заявами людей, чого недостатньо. Це призводить до виникнення стихійних звалищ сміття. Торік на Кіровоградщині виявили 580 несанкційованих сміттєзвалищ.

У 2017 році дослідження ґрунту, води і повітря проводилися навколо 61 місця зберігання відходів - лише у 15 відсотках від загальної кількості.

Нагадаємо, в обласному центрі підняли тарифи на послуги з вивезення побутових відходів, яке здійснює ТОВ «Екостайл». Жителі приватного сектору платитимуть 95,91 гривні за метр кубічний замість 76,65 гривні, а багатоповерхівок – 70,86 замість 55,35.