Що коїться на ринку нерухомості в Кропивницькому: головні тенденції

Перегляди: 3241

Про стан та перспективи кропивницького ринку нерухомості журналістка CBN дізнавалася в учасниці громадського об’єднання «Асоціація професійних ріелторів» Марини Артеменко та члена ради цього ж ГО Наталії Кісельової.

- Наскільки динамічним є зараз кропивницький ринок нерухомості, чи активно купують житло порівняно з іншими роками?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Марина Артеменко: - У порівнянні з минулими роками активність громадян у придбанні житла знизилася. Цей факт обумовлений, у першу чергу, нестабільністю економічної ситуації в країні та відсутністю можливості кредитування під невеликі відсотки. Однак останнім часом низка банків поновлює видачу іпотечних кредитів, з’являються довгострокові державні програми, спрямовані на допомогу молодим сім’ям у придбанні власного житла. Завдяки цьому в 2018 році деякі люди змогли задовольнити потребу у власному житлі та переїхати до нової оселі.

- Що більше користується попитом сьогодні: квартири чи будинки, вторинне житло чи квартири в новобудові?

Наталія Кісельова: - Попитом користуються як квартири, так і будинки. Частина покупців підшукує саме квартиру, інші ж віддають перевагу приватному сектору. Можна сказати, що популярність квартир та будинків приблизно на одному рівні. Все залежить від необхідності та вподобань покупця: є люди, які прагнуть продати квартиру та придбати будинок, але є й протилежні випадки.

Марина Артеменко: - Вторинне житло користується незмінним попитом на ринку нерухомості нашого міста. Однак частина покупців віддає перевагу квартирі в новобудові. Але такі квартири продаються у стані будівельного ремонту, тобто переїхати до нової оселі одразу не можна, що також стримує частину людей. У приватному секторі все навпаки: споруди віком до 10 - 15 років купують залюбки. Останнім часом популярність також завойовують котеджі-новобудови.

- На що потенційні покупці перш за все звертають увагу при купівлі нерухомості?

Наталія Кісельова: - Важливими критеріями для покупців квартир є район, поверх, площа, планування, наявність чи відсутність автономного опалення. У приватному секторі також звертають увагу на стан стін та даху будинку, висоту стелі, площу земельної ділянки та господарські будівлі. Під час огляду об’єкта нерухомості потенційний покупець оцінює внутрішній та зовнішній стан житла; розташування, інфраструктуру району.

- Які райони більш популярні у Кропивницькому?

Марина Артеменко: - Найбільшою популярністю користуються райони з розвиненою інфраструктурою. Перевагою є крокова доступність школи, дитячого садочку, супермаркету, магазинів, ринка, аптеки тощо. Важливим фактором також є транспортна розв’язка.

- Яка середня ціна одно-, дво- і трикімнатної квартир, будинку?

Наталія Кісельова: - Вартість квартири назвати досить складно, так як вона залежить від низки факторів: району, поверху, поверховості будинку, квадратури, стану квартири. У дев’ятиповерхових будинках ціни на квартири вищі, ніж у п’ятиповерхових.

Скажемо так: зараз однокімнатну квартиру без ремонту, але в популярному мікрорайоні можна придбати за 11 - 15 тисяч доларів, з ремонтом та автономним опаленням - за 17 - 19.

Двокімнатна без ремонту - 14 - 18 тисяч доларів у п’ятиповерховому будинку, в дев’ятиповерховому - 16 - 19 тисяч.

Ціни на трикімнатні квартири починаються від 17 тисяч доларів і можуть сягати навіть 40 тисяч (в залежності від стану, району, поверху).

Вартість приватних будинків досить різна. Тут також багато залежить від району, площі, планування, розміру земельної ділянки, внутрішнього стану тощо. Наприклад, частина будинку у загальному дворі може коштувати і 4 - 5 тисяч доларів; є будинки, які вартують кількасот тисяч доларів.

- Які загальні тенденції? Можливо, люди воліють придбати житло у зеленій, віддаленій від центру зоні або ж навпаки - ближче до цивілізації?

Марина Артеменко: - Загалом тенденції незмінні: людина насамперед обирає зручний для себе район: мають значення транспортна розв’язка та інфраструктура. Також покупці, що мають власний транспорт, все частіше купують нерухомість у більш віддалених, але екологічно чистих районах.

У приміських зонах житло можна придбати значно дешевше, що є прийнятним варіантом, наприклад, для молодої сім’ї. Також є тенденція у зниженні цін на житло в нашому місті, так як ринок формує попит і пропозицію. Ціни трохи пішли вниз навіть у порівнянні з минулим роком.

Ліля Кочерга, CBN