У Кропивницькому УПЦ МП відхрестилася від антиросійських заяв

Перегляди: 1046

Кіровоградська єпархія Української православної церкви Московського патріархату заявила про провокацію.

Заяву оприлюднили на офіційному сайті єпархії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З документу випливає, що «невідомі (а нам якраз таки відомі) особи розповсюдили лже-листівки на макеті єпархіальної газети з посланням нібито від імені Високопреосвященнішого Іоасафа, митрополита Кіровоградського і Новомиргородського. Хочемо попередити, що до даного послання ні митрополит Іоасаф, ні жоден зі священиків міста не має жодного відношення».

У «газеті» йшлося про те, що Іоасаф виступає за надання українським церквам автокефалії, адже Україна повинна мати церкву, незалежну від Москви.

У єпархії категорично заперечили, що Іоасаф це говорив: «зміст даного псевдо-послання з тих питань, які в ньому містяться, не відповідає ані церковному духу взагалі, ані офіційній позиції Української православної церкви та особистій позиції митрополита Іоасафа зокрема. Текст даного звернення є відвертою брехнею, написаний безграмотно та з суттєвими стилістичними помилками в церковних поняттях та термінах. Одразу видно, що текст носить відверто провокативний характер та складений особою, далекою від Церкви».

«Це є нічим іншим, ніж грубою безсовісною провокацією з боку противників Української православної церкви в нашому місті. Закликаємо наших громадян бути пильними та не піддаватися на подібні дешеві витівки», - сказано також у заяві.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням видати Томос відносно Української помісної автокефальної церкви.

Томос – це указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякій частині «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія.