Влада Кропивницького хоче обмежити продаж алкоголю вночі

Перегляди: 2945

Сьогодні, 29 травня, підприємці Кропивницького разом з представниками влади обговорили питання впровадження змін до закону про повноваження місцевої влади встановлювати обмеження при реалізації деяких видів напоїв.

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Представників самоврядування цікавила думка підприємців щодо доцільності встановлювати обмеження з продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) з десятої вечора до восьмої ранку в Кропивницькому.

За офіційними даними, за рівнем споживання алкоголю Україна займає одне з перших місць в світі та перше за рівнем вживання алкоголю дітьми і молоддю.

За словами заступника мера Олександра Грабенка, є всі підстави, аби ввести подібні обмеження. У місті торік видали 661 ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Водночас з 2917 підприємств торгівлі лише 27 мають погодження на роботу вночі. Саме вони підпадають під дію вказаного регуляторного акту.

У 2017 році показник захворюваності на алкоголізм у Кропивницькому, за даними управління охорони здоров'я міськради, становив 8,7 відсотка на 10 тисяч населення, алкогольними психозами - 2,7 відсотка. А за даними Нацполіції, протягом 2017 року люди у стані алкогольного сп'яніння скоїли 27 правопорушень та злочинів - це 1,5 відсотка від усіх правопорушень за рік.

Олександр Грабенко наголосив, що такі обмеження існують в багатьох країнах Європи, наприклад Латвії, Данії, Норвегії, Швеції, Швейцарії.

«Чого ми хочемо досягти? Попередження та зменшення вживання серед населення алкогольних напоїв, зменшення їх шкідливого впливу на здоров'я містян, - зазначив він. - Зменшення кількості правопорушень та злочинів, скоєних у стані алкогольного сп'яніння. Попередження правопорушень, пов'язаних зі зловживанням алкоголем. Дотримання тиші та громадського порядку у нічний час та популяризації здорового способу життя серед населення».

Проте, за словами кропивницьких підприємців, 25 - 27 відсотків продукції реалізується саме вночі, особливо з 11 до 12. На їхню думку, перш ніж впроваджувати обмеження, треба відповісти на запитання: чи не призведе заборона до підвищення продажу нелегальної продукції? І друге: як буде компенсуватися 5 відсотків акцизного збору від реалізації?

Заступник мера ще раз запросив до обговорення усіх підприємців, кого стосується впровадження вказаного закону, аби їхні інтереси були враховані.