В Олександрії відкрили гемодіалізне відділення (ФОТО)

Перегляди: 1734

На базі Олександрійської центральної районної лікарні відкрили відділення гемодіалізу сьогодні, 4 червня.

Перших пацієнтів відділення прийме вже завтра, передає кореспондент CBN. Відтепер хворі з хронічною нирковою недостатністю з чотирьох районів – Олександрійського, Онуфріївського, Петрівського та Світловодського – зможуть отримувати процедуру недалеко від дому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За кошти Олександрійського районного бюджету закупили розхідні матеріали для діалізу, медичні та офісні меблі, інвентар на 512 тисяч гривень.

Гемодіаліз – один з методів позаниркового очищення крові. Він заснований на принципі дифузії та конвекції речовин з малою та середньою молекулярною масою через напівпроникну мембрану, що дозволяє видалити з крові токсичні речовини і продукти метаболізму. Необхідність у гемодіалізі виникає при важких захворюваннях нирок або при надходженні у кров великої кількості токсинів.

З обласного бюджету планують виділити райлікарні мільйон гривень для забезпечення гемодіалізної допомоги хворим, які потребують замісної ниркової терапії.

За рахунок коштів благодійної організації провели ремонт відділення та встановили апарати для гемодіалізу, обладнання для фільтрування та очищення води для діалізу, крісла для забору донорської крові.

На початку відділення забезпечуватиме діалізом вісьмох хворих. Їх обслуговуватимуть 11 медиків. Із серпня заклад планує розширитися і взяти ще кількох хворих.

За словами голови ОДА Сергія Кузьменка, обласна влада фінансує надання послуги – цього року виділили 27 мільйонів гривень. Саме завдяки цим коштам хворі на ниркову недостатність мають можливість безкоштовно отримати послугу.

«Ми працюємо над тим, щоб кожна людина, яка потребує гемодіалізу, була ним забезпечена, – наголосив Сергій Кузьменко. – А щоб людям було комфортно отримувати допомогу, ми враховуємо географічні чинники. В області функціонують відділення гемодіалізу в обласній лікарні, на базі міської лікарні Святої Анни, в Маловисківській райлікарні і тепер ще й в Олександрійській. Тому нині ми можемо говорити про те, що кожен госпітальний округ Кіровоградщини забезпечений цією послугою».