На Кіровоградщині понад сотня дітей потребує паліативної допомоги

Перегляди: 994

У Кіровоградській області 138 дітей потребують паліативної допомоги.

Про це сьогодні, 7 червня, під час засідання «круглого столу» в ОДА, повідомив заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

До обговорення долучились представники Української асоціації дитячої паліативної допомоги. Вони ініціюють внесення змін у законодавство, аби діти з важкими неврологічними хворобами могли отримувати вдома медичну і соціальну допомогу.

Як зазначила Ольга Луб'яна, авторка фільму про паліативну допомогу, яку надають пацієнтам у спеціалізованому будинку дитини №1 м. Харків, «паліативна допомога - це не про смерть, це - про життя». Щорічно від 17 до 35 тисяч дітей в Україні потребують такої допомоги. З них лише 20 % - онкохворі. Близько півтисячі діагнозів можуть призвести до паліативу.

За словами Андрія Роханівського, керівника ГО «Інститут правових досліджень і стратегій», у харківських терцентрах працюють фахівці, які допомагають паліативним хворим та навчають рідних, як потрібно доглядати за такими людьми.

У Кропивницькому цій проблемі також приділяють увагу. Вже скоро у Будинку дитини, де є відділення реабілітації з цілодобовим перебуванням для дітей з вадами центральної нервової системи, відкриється денне відділення.

В інших регіонах теж впроваджують паліативну допомогу. Однак, фахівці говорять про нестачу чітких протоколів дій, відсутність співпраці лікарів, соцпрацівників, батьків, громадських організацій.

Як зазначив керівник департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко, аби ця співпраця була ефективною, необхідно розробити та впровадили відповідні нормативно-правові документи.

Завершився захід підписанням резолюції, що присвячена розробці плану дій у напрямку дитячого паліативу.