У Кропивницькому хочуть підвищити ставку єдиного податку для приватних підприємців

Перегляди: 1319

Планово-бюджетна комісія не підтримала пропозицію департаменту економіки міськради поповнити бюджет, підвищивши ставку єдиного податку для фізичниx осіб-підприємців другої групи.

За словами голови департаменту економіки Андрія Паливоди, у порівнянні з іншими містами країни у Кропивницькому вищевказані ставки досить низькі, й це дає можливість, не виходячи за рамки законодавчих норм, забезпечувати бюджетні надходження, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Враховуючи збільшення мінімальної заробітної плати на 2019 рік до 4273 гривень, департамент запропонував збільшити до 15 відсотків єдиний податок для другої групи.

У 2016-му після збільшення вдвічі мінімальної заробітної плати було прийнято рішення зменшити єдиний податок з 20 до 10 відсотків. Тепер пропонується компроміс між необхідністю наповнювати бюджет і врахуванням інтересів підприємців.

«Єдиний податок - третій за питомою вагою в наповнюванні бюджету. Коли у 2016 році ми знизили ставки з 20 до 10 відсотків для платників другої групи, в 2017 - 2018 роках бюджет недоотримав близько 30 мільйонів гривень», - нагадала керівник фінуправління Любов Бочкова.

За її словами, якщо ставка не зміниться і на 2019 рік, місто втратить ще 10 мільйонів гривень.

Фінансист нагадала: нещодавно зі скарбниці міста виділили більше 40 мільйонів на зарплати медикам та вчителям, які не були отримані з держбюджету.

«Якщо ми нічого не будемо робити з доходною частиною, ми не зможемо забезпечити в законодавчо встановлених формулах виплату зарплат бюджетникам», - зазначила вона.

Представники бізнесу, зі свого боку, зауважили, що підприємництво в країні ледве жевріє, і підняття цього податку на фоні інших податкових зобов’язань матиме зворотній результат.

Комісія рішення прийняти не змогла, питання розглянуть депутати на наступному засіданні сесії.

Нагадаємо, розмір орендної плати за землю в Кропивницькому може зрости після інвентаризації зданих в оренду ділянок.