«Укрзалізниця» вимагає понад мільйон гривень в ОТГ на Кіровоградщині

Перегляди: 1253

Помічнянська міська ОТГ через відсутність чіткого податкового законодавства, бюджетного та кримінального кодексів зіткнулася з проблемою: «Укрзалізниця» вимагає виплатити понад мільйон гривень за пільгові перевезення та відмовляється переводити ПДФО на рахунки громади.

Про це на форумі «Реформа місцевого самоврядування та регіональної політики: можливості для громад та регіонів», що відбувся сьогодні, 14 червня, у Кропивницькому, розповів голова громади Микола Антошик, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Раніше, коли не було об'єднаної громади, ми не замислювалися нам тим, де і куди сплачують податки наші люди. Виявилося, що 320 працівників сплачують податки в Знам'янці. А це три мільйони ПДФО», - сказав Антошик.

Керівництво ОТГ запропонувало УЗД провести взаєморозрахунки. Але й цього місяця громада не отримала податок доходи фізичних осіб членів громади - робітників «Укрзалізниці».

Крім того, завдяки змінам у законодавстві ОТГ втратить ще майже 2 мільйони гривень.

В ОТГ вважають, що усі кошти від ПДФО повинні залишатися в громаді.

«Противники створення громади плещуть в долоні й кажуть: дивіться, залізниця просто не захотіла і не виплатила. Мало того, залізничники заявляють: будете так себе поводити, будемо сплачувати в інші регіони», - зазначив Антошик.

Тому в ОТГ чекають від Верховної Ради і всіх, хто причетний до реформ, законодавчих змін в податковому та бюджетному законодавстві та ясності у формулах пільгових перевезень.

У своєму виступі на форумі Антошик закликав «рухатися вперед, усі пільгові перевезення монетизувати і не морочити нікому голову, в тому числі місцевому самоврядуванню».

На думку народного депутата від Радикальної партії Дмитра Лінька, якщо держава гарантувала своїм громадянам пільги, перекладаючи їх на місцевий бюджет, який не в змозі ці зобов'язання виконати, порушує конституційні права людей.

Лінько згадав про пільги чорнобильців, для яких у В не знайшлося голосів і, відповідно, 2 мільярдів гривень.

Що ж до ситуації в Помічній, депутат закликав сторони конфлікту до діалогу. За його словами, саме неправильний перерозподіл коштів призводить до того, що виникають сумніви в об'єднані громад та їхній ефективності.