На Кіровоградщині якість води постійно погіршується

Перегляди: 1057

Майже кожна п'ята проба води, яку брали на аналіз фахівці обласного лабораторного центру протягом майже 30 років, не відповідала стандартам.

Про це йшла мова під час круглого столу з питання забезпечення населення якісною питною водою під головуванням першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка сьогодні, 19 червня, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами заступника директора обласного лабораторного центру Володимира Вечеровського, з 1998 по 2017 роки санітарно-гігієнічна лабораторія відділу досліджень фізичних та хімічних факторів центру дослідила 278 тисяч проб води.

Понад 91 тисячу проб фахівці взяли з нецентралізованих джерел - колодязів, каптажів, бюветів і майже 187 тисяч - з водопроводів.

«Нецентралізовані джерела водопостачання є більшою загрозою здоров'ю людини, ніж централізовані», - зазначив Вечеровський.

При цьому 6% проб води з водопровідної мережі є нестандартними за мікробіологічними показниками та 17% - за санітарно-хімічними.

«Спостерігається чітка тенденція до зростання кількості нестандартних проб на території області», - наголосив Вечеровський.

За даними дослідження, не відповідають нормам за санітарно-хімічними показниками 70% проб з каптажів та колодязів та 40 відсотків, узятих з артезіанських колодязів у 2016 році. За мікробіологічними показниками не відповідають нормативам 20% проб з колодязів.

Серед людей користуються популярністю каптажі, воді в яких навіть приписують цілющі властивості. Насправді ж на якість води у таких відкритих джерелах впливає все - дощ, вітер, сніг, температура. Проби показують крайню нестабільність за мікробіологічними показниками і поступове зростання рівня хімічного забруднення, зазначив Вечеровський.