Майже половина населення Благовіщенського району підписала договори з сімейними лікарями

Перегляди: 941

Із початком медичної реформи районний центр первинної медико-санітарної допомоги став одним із першим у ході її реалізації та наразі готується до переходу на нову систему державного фінансування.

Про це CBN повідомив голова Благовіщенської РДА В’ячеслав Зосим.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами Зосима, заклад є в лідерах за рівнем підписання декларацій і з першого півріччя не перейшов на нові бюджетні відносини лишечерез технічні моменти. Наразі з 22 тисяч населення декларації з сімейними лікарями підписали вже майже 11 тисяч – 50%.

На думку голови РДА, медичні заклади другої ланки також повинні переходити на новий формат фінансових взаємовідносин із державною.

«Треба не зволікати і робити так, щоб і друга ланка реформувалась та стала комунальним підприємством, щоб мала право надавати платні послуги – це все вимога часу, - зазначив він. - Не можна залишатися в "совковому" мисленні і думати, що хтось комусь зобов’язаний і що все повинно саме з неба впасти – ні. Кожен має дбати від народження про своє здоров’я. Держава повинна стимулювати людей бути здоровими, вести здоровий спосіб життя. Не можна так, щоб хтось двадцять років курив, по 50 гривень витрачав на пачку цигарок, здобув собі якусь хворобу і тоді приїхав до лікарні й казав: "Лікуйте мене безкоштовно, бо я собі вгробив здоров’я". Людина повинна берегти своє здоров’я, і держава повинна орієнтувати людей на це з самого початку. І реформа саме це і робить – в цьому і є її суть. Я двома руками її підтримую».

Нагадаємо, комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Новоукраїнської районної ради першим в області виконало завдання щодо укладання декларацій на обслуговування пацієнтів лікарями первинки.