КГЗКОР з довгобуду може перетворитися на сучасний комбінат

Перегляди: 3509

Будівництво Криворізького гірничо-збагачувального комбінату в Долинській почали 1985 року. Планувалося, що його введуть в експлуатацію в 2010-му. Він мав стати провідним джерелом постачання залізорудного концентрату і переробляти відходи довколишніх гірничо-збагачувальних комбінатів, які на той час уже накопичили мільярд тонн бідних окислених руд із вмістом заліза менше 30%. Комбінат повинен був щорічно добувати та збагачувати 30 мільйонів тонн залізистих кварцитів і виробляти з них 12,8 мільйона тонн ковтунів із вмістом заліза не менше 62%.

У спорудження комбінату гроші вклали СРСР, Україна, Румунія, Словаччина та інші країни. Через брак коштів будівництво 1998 року припинилося. За офіційними оцінками, рівень готовності підприємства становив близько 70%.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На Кіровоградщину завітали представники міжнародної компанії Hares Engineering GmbH, яка бажає стати інвестором Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд.

Як нагадав на зустрічі заступник голови ОДА Сергій Коваленко, КГЗКО ще в 1998 році визнали банкрутом, і зараз триває його санація, передає кореспондент CBN.

Hares Engineering GmbH пропонує добудувати необхідні об’єкти та впровадити на комбінаті новітню технологію переробки окисленої сировини.

Її розробила японська фірма Kobe Steel. Технологія ITmk3 використовує вугілля як відновлювач для виробництва нового гранульованого продукту під назвою «залізні самородки», що аналогічно чавуну з вмістом заліза до 96-98%.

«Це єдина технологія, яка може працювати на руді з найнижчим вмістом заліза», - наголосив директор фірми Разаза Юнес.

З низькосортної руди виходять гранульований чавун і шлак, які не схильні до окислення і не злипаються при тривалому зберіганні й транспортуванні. Чавун іде на виробництво сталі, а шлак використовується при будівництві доріг. При цьому комбінат може виробляти і продавати електроенергію.

Технологія настільки екологічна, що завод у Міннесоті (США), який працює за цією технологією, побудували в самому центрі Національного парку.

Hares Engineering GmbH намагалася інвестувати в КГЗКО ще у 2007 році, але не вийшло. У 2017 році розпочались нові переговори між Міністерством економічного розвитку і компанією.

Керівництво області запевнило інвесторів, що зацікавлене в добудові КГЗКОРу і, зі свого боку, готове вже зараз розробляти алгоритм подальших дій. Але це відбудеться не раніше жовтня. До цього часу компанія буде узгоджувати всі питання з міністерством, адже там ще не визначилися з формою співпраці.

За словами Разаза Юнеса, в придбанні готової продукції зацікавлені багато європейських компаній.