У Знам’янському районі близько 70% лікарів «первинки» ризикують лишитися без зарплат

Перегляди: 976

Близько 70 % лікарів медичних закладів первинної ланки Знам’янського району ризикують не отримати зарплати, а пацієнти можуть залишитися без медичної допомоги фахівців вказаних закладів.

Про це CBN повідомили у Знам’янській РДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Центр первинної медико-санітарної допомоги Знам’янського району, що обслуговує також і жителів Знам’янки, може залишитися без державної медичної субвенції в розмірі 1,9 млн грн, які передбачені держбюджетом на третій квартал 2018 року. Місто передає цю субвенцію на район, який є власником комунального підприємства і надає медичні послуги жителям Знам’янки.

Центр первинної медико-санітарної допомогив районі один, власником є районна рада, орган управління – райдержадміністрація. Але заклад обслуговує і жителів Знам’янки, так як у них не створений такого центру. Рішенням сесії ще в 2013 році закладу передали права на обслуговування населення райцентру.

Відповідно до цього, щороку при затверджені бюджету на рік місто віддає в район державну медичну субвенцію, яка передбачена з державного бюджету на кількість населення. В цьому році у зв’язку з медичною реформою медична субвенція була передбачена тільки на перше півріччя, оскільки Міністерство планувало, що з першого липня всі Центри перейдуть на пряме фінансування з Національною службою здоров’я України.

Тоді свої кошти місто передало. Але півріччя пройшло і тепер з державного бюджету, так як на пряме фінансування ще не перейшли, знову передбачили медичну субвенцію. І процедура повинна повторитися знову: місто рішенням сесії передає району медичну субвенцію, яка їм передбачена на первинну допомогу населенню. Але через зрив проведення сесій Знам’янської міської ради субвенцію на район вони передати не можуть.

Це означає, що близько 70% лікарів, які працюють в первинній ланці, не зможуть у повному обсязі отримувати заробітну плату, а жителі міста Знам’янка – отримувати у повному обсязі медичні послуги, передбачені первинною медициною. Медична субвенція на третій квартал для району складає 1,5 млн грн, а для Знам’янки – 1,9 млн грн.