Жителі Кропивницького виявили у дворах десять підозрілих автівок

Перегляди: 1108

У період з 14 по 27 червня на лінію 102 надійшло десять звернень від громадян про покинуті у дворах автомобілі.

Про це CBN повідомили у прес-службі Управління патрульної поліції в Кіровоградській області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В Україні не працює закон про утилізацію старих авто.

Нагадаємо, що 14 червня в столиці вибухнув автомобіль, який роками стояв у дворі біля багатоповерхівки. В результаті четверо малюків отримали ушкодження.

Мер Віталій Кличко доручив обстежити територію всіх районів столиці з метою виявлення покинутих старих машин.

Робітникам кропивницьких ЖЕО відповідних доручень не дали.

Довідка: В Україні 27% автомобілів старше 30 років і 47% віком від 10 до 30 років. Чим старіше автомобіль, тим більше шкоди навколишньому середовищу він завдає.

У 2013 році в країні набув чинності закон «Про утилізацію транспортних засобів», згідно з яким в країні повинна була з'явитися мережа утилізаційних центрів.

Планувалося, що держава буде відшкодовувати вартість утилізації підприємствам і для цього на всі нові іномарки ввели утилізаційний збір. Але вже в 2014 році новий податок скасували через тиск автомобілістів і бізнесу.

Закон не стимулював здавати автомобілі на переробку. Наприклад, у Франції, якщо громадянин не здасть автомобіль на утилізацію після завершення терміну експлуатації, йому загрожує штраф 75 тис. євро. Норвежці платять 350 дол. при купівлі авто, гроші відшкодовуються при здачі транспорту на утилізацію.

В уряді звучали ідеї виплачувати українцям за утилізацію машини 12 тис. грн, але пропозицію не підтримали.