У Кропивницькому решту за покупки видаватимуть по-новому

Перегляди: 1109

З першого липня у маркетах обласного центру при видачі решти заокруглюватимуть суму розрахунку готівкою.

Про це повідомляє CBN з посиланням на НБУ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нацбанк прийняв таке рішення, щоб спростити щоденні розрахунки українців та скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу на понад 90 млн. грн. на рік.

Монетний двір з першого липня припиняє карбування та випуск у готівковий обіг монет номіналами одна, дві, п'ять і 25 копійок.

У зв'язку з цим банки та установи роздрібної торгівлі отримують повне право не видавати покупцеві чи клієнту решту до останньої копійки, хоча монети введені в обіг раніше і надалі використовуватимуться як засіб платежу.

Якщо у покупця є монети дрібних номіналів, він і надалі може розраховуватися ними, а якщо ці монети є у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.

Округлення сум буде відбуватися до останнього нуля, тобто в межах десяти копійок. Якщо сума в чеку закінчується на один, два, три або чотири, округлення відбувається в меншу сторону. Якщо цифра в чеку закінчується на п'ять, шість, сім, вісім або дев'ять - округлення йде у велику сторону.