Про перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку

Перегляди: 4174

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав законопроект про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Першу пропонують перейменувати на Січеславську, нашу - Кропивницьку...

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Відповідний законопроект підписали 152 народних депутати з різних фракцій. Вони пропонують внести зміни до Конституції України. Цю пропозицію повинні підтримати 300 нардепів, потім - Конституційний суд. Про думку жителів області мова чомусь не йде.

Ми звернулися до наших експертів з проханням висловити свою думку з цього приводу.

Костянтин Яриніч, народний депутат України, фракція БПП:

- До рішення комітету я поставився точно так же, як раніше до рішення перейменувати місто. Ми наступаємо на ті ж самі граблі: ніхто ні з ким не радився, не проводив опитування, навіть не декларував, що це буде обговорюватися. Комітет не запросив нікого з народних депутатів, які представляють нашу область. Були зібрані підписи - і все. Причому не всі депутати розуміли, що підписують.

В даному випадку комітет, який прийняв рішення, не є профільним. Такі питання повинен вирішувати Комітет з питань правової політики і правосуддя. Його рішення направляється до Конституційного суду, а потім виноситься на голосування.

Я вважаю, що питання перейменування області повинно бути розглянуте на засіданнях районних рад. Це повинні вирішувати органи місцевого самоврядування, а не окремі депутати, які вирішили продемонструвати свою значимість. Народні депутати замість того, щоб займатися законотворчістю, підписують документи про перейменування нашої області. Їх не цікавлять спокій, порядок у регіоні. Причому на комітеті виступали народні депутати, які жодного разу не були в нашій області. Це непрофесійно і неправильно. Якщо ми не можемо перейменувати місто й область так, як хочемо, про яку економічну свободу можна говорити?

Це тільки початок процесу. Я не бачу необхідних трьохсот голосів у залі. Наша фракція займає таку позицію: поки ми не почуємо інформацію, думку регіону, підтримувати це рішення не будемо.

Я як громадянин, житель області можу мати свою думку щодо назви регіону. Як народний депутат я підтримаю думку народу, більшості жителів області. Якщо вони висловляться за Кропивницьку область - я підтримаю. Підтримаю і будь-яку іншу назву, за яку висловиться більшість.

Олександр Каєнко, вчитель, Новоукраїнка:

- Так, треба б врахувати думку мешканців області, тим більше що перейменування обласного центру викликало неоднозначну реакцію. Зрозуміло, що референдум - це дорого, але хоча б вибіркове опитування можна провести. Назва «Кропивницька» особисто мені не подобається, в такій ситуації «Центральноукраїнська» була б логічнішою і точнішою. Хоча я завжди хотів повернути назву Єлисаветград, якщо зовсім вже чесно.

Сергій Кашуба, директор ФК «Зірка»:

- Логічним є засудження тоталітарних режимів та їхніх лідерів. Кіров (Костріков) не є винятком. Саме він був одним із авторів закону «про 3 колоски», який поклав початок трагедії українського народу – Голодомору. Хіба може наша область носити ім’я ката, на руках якого кров мільйонів безневинних жертв?

Інша справа – яку нову назву обрати? Постать Кропивницького не несе політичного контексту, він не боровся, героїчно не гинув, нікого не вбивав ні в ім’я ідеї, ні в боротьбі проти неї, але… його внесок у розвиток української культури неможливо недооцінити – він засновник українського драматичного театру. Постать настільки нейтральна й позитивна, що здатна об’єднати абсолютно всіх думаючих людей. Назва області має бути похідною від назви обласного центру – це дозволить уникнути топографічної плутанини.

Михайло Бевзенко, депутат Кіровоградської обласної ради, фракція РПЛ:

- Я піднімав це питання на погоджувальній раді перед сесією облради. Хотів, щоб ми обговорили це на засіданні, звернулися до Верховної Ради з проханням зупинити цей процес. Вузи перейменовували, і область повинна бути, на мою думку, Центральноукраїнською. Це думка нашої фракції в обласній раді.

Взагалі наша позиція була такою: ми хотіли звернутися до сільських і районних рад, щоб вони дали свої пропозиції щодо перейменування області. Розуміємо, що вона не може залишатися Кіровоградською, але ми повинні бачити і розуміти, чого хочуть громади на місцях. І це повинно бути враховано у Верховній Раді, якщо вони там не можуть визначитися з думкою всіх жителів області.

Про те, що сталося, можна сказати, що це жах. Не спитавши думку населення, 153 депутати подають законопроект. Це недопустимо! Так вийшло з перейменуванням обласного центру, але тепер повторення не можна допустити. Тільки думка більшості жителів області!

Юрій Гугленко, перший заступник голови Кіровоградської обласної ради:

- Я вважаю, що навряд чи у Верховній Раді буде 300 голосів за перейменування області в такому варіанті. Коаліція досить тендітна, а питання внесення змін до Конституції досить політично трудомістке. Якщо ви пам'ятаєте, цей парламент змін до Конституції ще не вносив...

Перейменування області - питання соціально резонансне, й обов'язково потрібно враховувати думку жителів. Якщо обласний центр - це двісті тисяч, то тут питання стосується вже мільйонів українців. Ми прекрасно розуміємо, що процедури опитування немає, але на рівні районних та обласної рад обговорення як мінімум має бути проведено.

Законодавча ініціатива у нас, як відомо, належить народним депутатам. І я думаю, що п'ять депутатів-мажоритарників від нашої області могли б, об'єднавшись, провести соцопитування, поспілкуватися з виборцями і внести альтернативний законопроект, який буде враховувати громадську думку всієї області.

На погоджувальній раді перед останньою сесією облради це питання піднімалося. Але всі зійшлися на тому, що політична ситуація в країні така, що перейменування «не на часі». Через три місяці стартує виборча кампанія, всі підуть «у поля», і наше питання зависне. А як буде далі - залежить від нас.

Павло Штутман, бізнесмен:

- Я - прихильник демократичних принципів, толерантності. Вважаю, що такі рішення повинні прийматися безпосередньо жителями області. Захочуть Центральноукраїнську, Кропивницьку, Єлисаветградську - так і повинно бути. Рішення більшості має бути єдино правильним. Інше рішення буде не тільки ображати думку більшості, але і не відповідатиме демократичним принципам.

Ми ж уже навчені історією: меншість змінювала назву нашого міста на Зінов'євськ, Кірово. Тоді ніхто нікого не питав. І те ж саме відбувається знову. Я вірю, що ми доживемо до того часу, коли рішення будуть прийматися демократичним шляхом. Хотілося б, щоб демократія почалася з нашої області.