Твори кераміки з Кіровоградщини презентували на всеукраїнському рівні (ФОТО)

Перегляди: 1020

29 червня у мистецькій галереї (Центр розвитку духовної культури, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, смт. Опішня Полтавська обл.) відкрилася «Національна виставка творів кераміки Цвітненського гончарного осередку з фондових колекцій музеїв України».

Про це під час прес-конференції у Прес-клубі міста повідомила завідуюча відділом мистецтв ОУНБ ім. Дмитра Чижевського, Світлана Ушакова, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Цвітне – це широковідомий гончарний промисел. Опішня позиціонує себе як центр гончарства. Ось ця зацикленість опішнян на тому, щоб зібрати все і дослідити - це дійсно те, чому треба повчитися. Ми б теж хотіли так досліджувати і любити своє», - сказала вона.

Експозиція презентувала понад 300 творів кераміки зі збірок Музею-заповідника, обласного художнього музею та Олександрівського районного краєзнавчого музею. Розмаїття форм традиційного гончарного кухонного та столового посуду представили горщики, глечики, слоїки, ринки, миски, баняки, тикви, барила, макітри, чашки, вази, а також декоративна зооморфна скульптура й глиняні погруддя.

Виставку доповнили постери, що відтворили унікальні світлини гончарного виробництва Цвітного.

Вперше на всеукраїнському рівні були оприлюднені численні зразки посуду та скульптури гончарного осередку с. Цвітне.