Заводом з виробництва ядерного палива на Кіровоградщині цікавляться китайці

Перегляди: 935

Вчора, 10 липня, вибухнув скандал навколо листа міністра енергетики Ігоря Насалика до першого заступника директора корпорації «Росатом» Кирила Комарова, в якому він підтримав ідею обговорення реанімації проекту зі створення в Україні виробництва ТВЕЛ, інформує CBN.

Пізніше лист до Комарова Насалик назвав «фейком». За словами міністра, є два варіанти розвитку взаємин з Росією в атомній сфері. Контракт з ВАТ «ТВЕЛ» або розірвуть з запитом повернення інвестицій, або російську частку продадуть.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості повідомили, що з метою залучення інвестицій для фінансування будівництва заводу в 2015 - 2016 роках відбулися переговори з China Nuclear Fuel Corporation (КНР), яка запропонувала організувати спільне виробництво ядерного палива для потреб українських АЕС.

Передбачається, що китайська сторона викупить у росіян акції в повному обсязі й забезпечить повне фінансування проекту.

У червні 2018 року від керівництва China Nuclear Energy Industry Corporation надійшло запрошення про проведення тристоронніх переговорів Україна - Китай - Росія з приводу участі у реалізації проекту. Зокрема, щодо викупу частки акцій «ТВЕЛ» і визначення першочергових кроків співпраці.

У департаменті інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА CBN зазначили, що неодноразово протягом трьох останніх років зверталися до міністерства і ДК «Ядерне паливо» з проханням прояснити, яка подальша доля заводу, але чітких відповідей не отримували. За словами начальника управління промисловості департаменту Анни Павленко, було відомо лише те, що заводом цікавилися американці.

У ПрАТ «Завод з виробництва ядерного палива» під Смоліним Маловисківського району українському державному концерну «Ядерне паливо» належить 50% + 1 акція, а решта 50% мінус 1 акція - російській «ТВЕЛ».

На 2010-й загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в 450 мільйонів доларів.

Завод у 2015 році повинен був почати випуск ТВЕЛів і ТВЗ, а також комплектуючих з цирконію і нержавіючої сталі. До 2020-го планували освоїти виробництво паливних порошків і таблеток. Глобально завод додав би Україні енергетичної незалежності, локально - забезпечив би роботою сотні людей в Кіровоградській області.

Україна вирішила припинити реалізацію спільного з Росією проекту зі спорудження заводу з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 в Кіровоградській області в середині 2015 року.