На Кіровоградщині райрада й ОТГ не можуть поділити медичну субвенцію

Перегляди: 1176

У деяких ОТГ на Кіровоградщині є проблеми з розподілом фінансів у галузі медицини між районами та об’єднаними територіальними громадами.

Ця проблема обговорювалася на нараді з питань врегулювання бюджетних відносин між районами та об’єднаними територіальними громадами, інформує CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Окремі районні лікарні другого рівня не отримали фінансування для надання послуг пацієнтам, які проживають в об’єднаних територіальних громадах, оскільки субвенція напряму надійшла в ОТГ. Акцентую увагу, що держава не дозволить, щоб надання медичних послуг людям було обмеженим через рішення окремих об’єднаних територіальних громад. І немає значення, де людина отримає медичну допомогу – в районній лікарні чи лікарні ОТГ», - наголосив голова ОДА Сергій Кузьменко.

Проблеми виникли між Добровеличківською райрадою та Помічнянською ОТГ.

Помічнянська лікарня має лише терапевтичне та хірургічне відділення, тому мешканці громади отримують повний спектр послуг у Добровеличківській ЦРЛ. Нещодавно депутати Помічнянської ОТГ таки схвалили перерахування 50 тисяч гривень на лікування жителів громади в закладі другого рівня, проте це лише незначна частина від необхідної суми. Очікувана сума витрат на 2018-й на центральну районну лікарню - 4 мільйони 600 тисяч гривень.

Відмову перераховувати кошти в районну лікарню керівництво ОТГ пояснює тим, що раніше більше коштів направлялося саме в ЦРЛ, а при децентралізації район не дав ОТГ «навіть стільця».

На це Кузьменко зазначив: «Місцеве самоврядування та об’єднана територіальна громада - частина України. Ви живете в Україні і маєте виконувати те, що держава гарантує своїм мешканцям. Ви отримали не тільки повноваження, а й обов’язки».