Бізнес-вумен кропивницьким журналістам: «Місто маленьке. Ви ще пошкодуєте!»

Перегляди: 1062

Світлана Костенко, «Народне слово»

Отакою була реакція працівниці офісу ТОВ «Максус Лізинг» на візит журналістів, які прийшли туди разом з потерпілим від шахрайських, як вони стверджують дій, названої фірми. Відмовившись щось пояснювати на камеру, вона намагалася погрозами витурити журналістів з приміщення, а коли не вдалося, то викликала поліцію…

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Історія, наслідком якої стала ця подія, бере початок 17 травня цього року, коли батьки загиблого в зоні проведення АТО Ярослава Гайди натрапили на оголошення в районній газеті, де йшлося, що у Кропивницькому є фірма, де можна придбати нове авто 2014-2015 років випуску за вигідною ціною. Наступного дня вони приїхали з Гайворонського району на вказану фірму і підписали договір про купівлю автомобіля ВАЗ десятої моделі. Умови були дійсно «дуже вигідними». Для початку покупець платив у банк 20 тисяч гривень авансу, а коли вже отримував ключі на авто, тоді мав сплатити решту. До того ж послуги МРЕО, встановлення газового обладнання тощо надавалися безкоштовно.

Як розповідає потерпілий Михайло Гайда, вони внесли 20 тисяч за наданими їм реквізитами. На фірмі їх запевнили, що за кілька годин вони будуть щасливими власниками новенького авто. Але день добіг до кінця, а машини ніхто не дав. А далі пішли обіцянки: машина на стоянці, але проблема з розмитненням і таке інше. Аби заспокоїти клієнта, йому ледь не щоразу робили знижку – від 80 тисяч до 72, а далі – до 64 тисяч гривень. Такі маніпуляції врешті підштовхнули Михайла Олексійовича до думки, що це – афера.

За умовами договору, при його розірванні Гайда ризикував втратити 20 відсотків від авансу, але він був згоден і на це, бо відчував, що може нічого не отримати взагалі. Врешті так воно й вийшло. Працівниця офісу, за словами пана Михайла, заявила, що через «невиконання умов договору» йому повернуть із 20 тисяч гривень аж… сотню. Але ж з його боку не було жодних порушень, обурюється чоловік. Жодні аргументи про те, що винен не він, Гайда, а саме фірма, що в нього онкохвора дружина, що він – батько загиблого в АТО героя, на ділків не діяли. Отже, що це була афера, сумніву не залишилось.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ ВІДЕО: У Кропивницькому батько загиблого АТОшника звинувачує фірму з продажу авто у шахрайстві

https://www.youtube.com/watch?v=29VPOPq4YhY

Дзвінки на так звану гарячу лінію головного офісу товариства у Києві теж результатів не дали: або ніхто не відповідав, або були «поза зоною». Написана потерпілим заява на київську адресу (вул.Бориспільська, 11а, оф.404) повернулася, бо, як виявилося, такого адресата немає.

Минулого вівторка разом із заступником радника голови ОДА у справах АТО Сергієм Шагіним, юристами та групою журналістів обласних ЗМІ Михайло Гайда знову переступив поріг злощасного кубла. Дівчина, мабуть, секретарка, прийняла «відвідувачів» не гостинно, тут же почала дзвонити «завідуючій», що, мовляв, «твориться беззаконня» і потрібна термінова її присутність.

Прибувши на місце, «завідуюча» заявила, що журналісти не мають права проводити зйомку, бо знаходяться на приватній території. Натомість їй нагадали, що з її боку це є порушенням закону, бо вона перешкоджає роботі журналістів там, де вчиняються злочинні дії. Поліція, яка приїхала на виклик господарки приміщення, теж підтвердила, що представники ЗМІ діють цілком законно, і запропонувала їй дати пояснення, але вона відмовилася говорити щось на камеру. Дівчина-поліцейська вислухала потерпілого і взяла з нього письмове пояснення та заяву про шахрайські дії, а також з його адвоката.

Увесь цей час так звана господарка погрожувала журналістам, що це їм так з рук не зійде. Вона на всіх подасть у суд, бо за її відсутності вони «шарили по шкафах, а там у неї гроші!» «Місто маленьке. Ви ще пошкодуєте!» – заявила вона.

Як вважає помічник адвоката Олена Кочканян, на цьому не можна зупинятися. В подальшому потерпілий подаватиме позов до суду про стягнення матеріальної та моральної шкоди та визнання договору недійсним. По аналогічних справах є рішення судів на користь позивачів. Також у рішенні ВССУ сказано, що відсутність нотаріального посвідчення договору лізингу транспортного засобу за участі фізичної особи свідчить про його нікчемність, оскільки такий договір містить елементи договорів найму та купівлі-продажу. Крім того, юрист попереджає бажаючих придбати автомобілі, аби ті звертали увагу, з ким і на яких умовах укладається договір. Адже подібні компанії є шахраями.