Безсмертний: «У центрі дискусії про нову Конституцію мають бути інтереси Людини»

Перегляди: 1340

Оновлення Конституції України постало одним із ключових питань на шляху до утвердження та збереження суверенітету країни, оскільки розрив між людиною і державою досяг катастрофічної позначки. Важливість цього процесу мало хто розуміє, але будувати в країні дах, коли падають стіни – нелогічно.

На думку українського політика, одного із авторів Конституції України Романа Безсмертного, єдиним легітимним шляхом для оновлення Конституції України є прийняття Конституційного акту. Про це він заявив під час презентації власного бачення конституційного процесу в Україні. Захід «Відродження Конституції – збереження суверенітету» відбувся 16 липня – у 28-му річницю проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На переконання політика, Україна нині перебуває у глибокій інституційній кризі. Конституція – у напівмертвому стані. Держава – на грані законодавчого розпаду. Суспільство давно переросло і державу, і Конституцію. Наслідком цього став розрив між українською людиною і українською державою, які існують відірвано одна від одної. Конституція перестала виконувати роль орієнтиру і обруча, що тримає в єдності державу і суспільство.

Тема нової Конституції буде ключовою на президентських перегонах і сьогодні пролунала уже ціла низка заяв про необхідність внесення змін до Основного Закону.

«Але нам не потрібна Конституція Сидоренка чи Іваненка. Конституційний процес не терпить художньої самодіяльності. Конституцію мають написати професіонали. Час аматорства минув», – вважає Роман Безсмертний.

Майбутній кандидат у Президенти України стверджує, що шлях до нової Конституції не є простим завданням.

«Сьогодні ми маємо в країні конституційну кризу. Держава перебуває на грані законодавчого розладу, і це помічається в діяльності органів влади, в діяльності окремих фізичних посадових осіб. Той, хто стверджує про те, що ця проблема розв’язується дуже легко, я твердо можу сказати, що це – популіст. Популізм на сьогоднішній день це явище шкідливе, для України воно як рак. Шлях до процвітаючої країни лежить через перезаснування держави, де прийняття Конституції має бути максимально легітимним і прийнятим суспільством», – зауважив він.

На переконання державного діяча, у центрі дискусії про нову Конституцію мають бути інтереси Людини. «Вона є основною цінністю. Все інше – похідне», – наголошує він.

Безсмертний вважає, що політичне та правове невігластво політиків робить особливо важливим питання шляху до нової Конституції. Всі наявні сьогодні пропозиції щодо змін Основного Закону суперечать самій Конституції, є нелегітимними і юридично нікчемними. «Ми маємо чітко розуміти механізм ухвалення нової Конституції», – переконаний він.

За словами політика, працювати над Конституцією доведеться в умовах внутрішніх і зовнішніх викликів, в умовах війни.

«Дві тисячі дев’ятнадцятого року Україна обиратиме нового Президента та нову Верховну Раду. Відштовхуючись від цього, ми, власне, повинні розпочати дискусію про іншу за своєю суттю державу. А це означає іншу за своїм духом Конституцію. Вона має відповідати потребам суспільства, Людини, а не чергового Глави держави.

Основний закон у державі – це не лише політико-правовий документ. Це – ціннісний орієнтир. Головною Конституцією є Людина. Вона є основною цінністю, все інше – похідне. Наше завдання – організувати владу під потреби Людини. Сьогодні і зміст Конституції, і шлях до неї є рівнозначними з точки зору досягнення результату. Наразі стоїть непросте завдання – рухатися вперед в умовах внутрішніх і зовнішніх викликів, рухатися вперед в умовах війни», – наголосив Безсмертний.

За таких умов на країну неминуче очікує перехідний період – до трьох років.

Новий парламент має ухвалити Конституційний акт, що буде відповіддю на питання легітимного шляху ухвалення Конституції. Конституційний акт покладатиме зобов’язання на Президента організувати і провести конституційний процес.

«Тільки Президент як Гарант одержання Конституції може стати архітектором такого важливого будівництва. Обов’язок Парламенту полягатиме в ухваленні нової Конституції у визначені терміни. Я готовий взяти на себе цю відповідальність», – заявив політик.

Безсмертний також оголосив, що найближчим часом за його ініціативою буде сформована робоча група на чолі з суддею Конституційного суду (1996-2005 рр.) Володимиром Шаповалом, яка підготує проект Конституційного акту. До кінця року його планується винести на всенародне загальне обговорення в ході виборчої кампанії.

Анна Полякова, спеціально для CBN