Кіровоградську обласну станцію переливання крові вперше за 83 роки капітально відремонтували (ФОТО)

Перегляди: 1822

У Кіровоградській обласній станції переливання крові вперше за 83 роки провели капітальний ремонт приміщень.

Хід робіт перевірив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко сьогодні, 17 липня, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами головного лікаря станції Сергія Кіби, який працює тут уже майже три десятки років, капітальний ремонт у закладі не проводився ніколи. До того ж, це перша станція переливання в Україні, в яку вклали стільки коштів для створення комфортних умов для пацієнтів.

«До кінця року основний комплекс робіт завершимо. Ще лишився ремонт даху і закупівля обладнання, якого не вистачає, зокрема для очистки донорської крові, щоб не відкладати кров на півроку на карантин, а одразу вбивати віруси інфекцій, які можуть у ній бути, – розповів медик. – Це величезна економія електроенергії та людської роботи. Коштує апарат чотири мільйони гривень. Аналогічне обладнання є в чотирьох містах України – Києві, Дніпрі, Запоріжжі і Білій Церкві. Ми з посмішкою зустрічаємо донорів, бо нам приємно, що їм тепер комфортно. Тому те, що зробила обласна державна адміністрація, – це величезний крок уперед».

Як розповів очільник області Сергій Кузьменко, станція переливання крові – об’єкт, яким обласна влада опікується з 2016 року. Тоді з Фонду регіонального розвитку виділили 16 мільйонів гривень. У 2017 році фінансував Фонд соцекономрозвитку. Загальна сума – 30 мільйонів гривень державних коштів. Ще треба дофінансувати кілька мільйонів гривень.

«У 2018 році маємо поставити крапку як у плані технічного забезпечення – докупити обладнання, так і у плані загальних будівельних робіт, – наголосив Сергій Кузьменко. - Крім того, зараз уряд прийняв кінцеві рішення з дофінансування областей із різних джерел. Ми отримали "зелене світло" на використання коштів Фонду регіонального розвитку. Минулого тижня отримали можливість використовувати кошти для будівництва сільських амбулаторій. Також область отримала більше 60 мільйонів гривень Фонду соцекономрозвитку. Це та підтримка, яка надається державою для розвитку кожної території».