Затриманих на хабарі працівниць податкової в Кропивницькому лише регулярно відстороняють від посад

Перегляди: 1881

Працівниць податкової Олену Берестовенко та Оксану Реву, яких підозрюють у хабарництві, суд регулярно відстороняє від посад.

Ухвали публікуються в Єдиному державному реєстрі судових рішень, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

20 вересня 2017 року СБУ та військова прокуратура Південного регіону затримали на одержанні хабара заступника начальника ГУ Державної фіскальної служби в області Олену Берестовенко та начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Оксану Реву. Вони вимагали й отримали від місцевого підприємця 80 тисяч гривен. За цю суму обіцяли не показувати в акті податкової перевірки виявлені порушення законодавства та не нараховувати штрафні санкції.

Гроші передавали в одному з кафе на виїзді з Кропивницького. Там хабарниць і взяли на гарячому.

22 вересня Ленінський районний суд Кропивницького обрав запобіжний захід Олені Берестовенко – її відпустили під заставу у 128 тисяч гривень.

Оксані Реві також призначили заставу – 480 тисяч гривень.

Захист Оксани Реви подав апеляцію. 28 вересня Апеляційний суд області вирішив її задовольнити. У повідомленні суду йшлося: «Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду міста Кіровограда від 22 вересня 2017 року було задоволено клопотання слідчого військової прокуратури Кіровоградського гарнізону, застосовано до підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів та визначено розмір застави у розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 480 000,00 грн.

За результатами апеляційного розгляду колегія суддів апеляційного суду постановила:

– апеляційну скаргу сторони захисту – задовольнити;

– ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м. Кропивницькийвід 22 вересня 2017 року – скасувати;

– клопотання слідчого військової прокуратури Кіровоградського гарнізону – задовольнити частково;

– обрати підозрюваній запобіжний захід у вигляді домашнього арешту та заборонити їй протягом строку дії ухвали апеляційного суду залишати власне житло у період доби з 20 години 00 хвилин до 07 години 30 хвилин».

8 листопада Ленінський районний суд розглянув клопотання представника Олени Берестовенко щодо скасування арешту її майна – квартири на вулиці Яновського в обласному центрі та авто Hyundai i30. За словами представника, «підозрювана не тільки зареєстрована, а й проживає у вказаній у клопотанні квартирі, а тому, відповідно до по положень ч. 5 ст. 170 КПК України, арешт накладений необґрунтовано». Він також зазначив, що «подальше існування заборони користування на належний підозрюваній автомобіль призведе до негативних наслідків як для неї так і для її родини, оскільки вона доглядає за свекром, який проживає окремо та у зв’язку з хворобою не може рухатись, підозрювана змушена постійно привозити йому їжу, медикаменти, лікарів».

Суд погодився з обома твердженнями і скасував обидва арешти.

З листопада 2017 року суд регулярно відсторонює обох підозрюваних у хабарництві від займаних посад. Остання ухвала Кіровоградського районного суду датована 20 липня 2018-го - обох працівниць податкової знову відсторонили до 27 серпня.

Оксані Реві та Олені Берестовенко загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.