Аптеки Кропивницького доступні для інвалідів лише умовно

Перегляди: 1563

У Кропивницькому більшість аптек доступні для людей з інвалідністю лише умовно.

Про це CBN розповіла голова ГО «Серце матері» Людмила Шукрута.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Члени обласної організації матерів дітей з інвалідністю перевірили аптеки обласного центру на доступність для людей у візках. Як виявилося, половина з них доступна лише умовно. З 30 аптек у центрі міста 16 виявилися недоступними.

«У більшості аптек у центрі міста є кнопки виклику, - розповіла Шукрута. - Це означає, що об’єкт насправді недоступний. Людина, яка не може піднятися, начебто має змогу за її допомогою викликати фармацевта. Ми провели експеримент. Десь чекали фармацевта 15 хвилин, десь - і півгодини, а були випадки, коли вони і не виходили. Це каже про те, що кнопки виклику не працюють».

Це ж стосується і пандусів. Наприклад, у аптеки в самому центрі міста є пандус. Але візок не заїде далі через недостатню ширину входу та наявність двох дверей, що стоять перпендикулярно одна одній.

За словами члена громадської організації Оксани Мороз, з восьми аптек, які вона обійшла в районі старого автовокзалу, лише одна була доступна.

Відповідно до вимог пункту 165 Ліцензійних умов, ліцензіат, який провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, повинен створити необхідні умови для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень, відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів («ДБН В.2.2-17:2006. Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення»).

Нагадаємо, управління транспорту міськради Кропивницького займеться придбанням транспорту для кропивничан з інвалідністю.