На Кіровоградщині у мінеральній воді вирощують унікальну рибу

Перегляди: 6238

У Благовіщенському запрацювало виробництво з вирощування кларієвих (африканських) сомів, рівних яким за екологічною чистотою, поживною цінністю та смаковими якостями знайти дуже важко.

Засновник рибного виробництва Костянтин Бурлака розповів CBN про тонкощі та технологію вирощування екзотичної риби.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Історія створення

- Почали виробництво з того, що в травні 2016 року придбали приміщення – раніше це були заводські іригаційні споруди. Вони були напівзруйновані, зарослі травою, кущами та деревами, тут майже нічого не було, – каже Костянтин. – Ми зробили невеликий ремонт, вклали кошти, щоб вивезти звідси дуже багато непотребу. Вирубали зарослі, зробили дорогу та заїзд, ремонт, підвели комунікації – електроенергію, воду, злив та опалення. Тоді почали встановлювати обладнання – за типом голландського та німецького: установки закритого водопостачання. Тобто, риба чи ракоподібні, наприклад, можуть вирощуватися в басейнах.

Технологія вирощування

Вода для басейнів з рибою добувається зі свердловини, підготовлюється (для різного типу риб по-різному: витримується температурний режим, регулюється кисень).

Далі підготовлена вода подається вже до басейнів з рибою, де вона проживає, їсть, росте та спорожняється.

Після того вода відкачується та подається на механічний фільтр, в якому відбувається очищення від важких великих часток та фекалій.

Далі вже чиста вода подається знову на підігрів, потім – на ультрафіолетові лампи, де вбиваються бактерії, потім – на біологічний фільтр, де колонії спеціальних бактерій виводять наявні нітрати і нітрити, знищують хвороботворні мікроби.

Таким чином очищена вода потрапляє знову до басейну. Раз на тиждень тут проводять лабораторний аналіз води після фільтрації на структурний склад та рівень кисню. Коли результати підходять до меж норми виконується заміна води.

- В системі взагалі до п’ятдесяти тонн води, яка постійно циркулює, – розповідає Бурлака. – Іноді ми робимо підміну води – додаємо свіжу, бо цього потребує технологія вирощування риби.

Цікавий факт

Після того, як брудна вода сифонним чином вийшла з басейну, вона потрапляє в механічний фільтр. На барабані фільтру натягнута сітка товщиною 63 мікрони, автоматика вмикає форсунки, через які під тиском 5 - 6 атмосфер змиваються фекалії. Тоді вони потрапляють у ємність у ґрунті – своєрідний септик.

Голландці, наприклад, давно практикують гідропоніку – вирощують полуницю, помідори й огірки. Заради експерименту на рибному виробництві у звичайні невеликі ємності посадили огірки та помідори, і цією водою, яку відфільтровують, поливали. І на цих, по суті, рибних фекаліях, виросли помідори й огірки, які дали плоди. Причому це не були специфічні сорти, що самозапилюються – звичайне насіння, яке люди купують для висаджування в городах.

Вода для виробництва – мінеральна

Воду для заповнення басейнів беруть зі сертифікованої свердловини.

- Під нами є велике озеро прісної води, – продовжує засновник рибної ферми, – воно починається в Київській області, наскільки я знаю зі слів гідрогеолога, і закінчується аж в Одеській. В Україні є підприємства, які добувають з цього озера воду, фасують у пляшки і продають як чисту природну столову мінеральну воду. Ми цю воду добуваємо з глибини 38 метрів, але тиск води такий, що її рівень піднявся до восьми метрів до рівня ґрунту. Як тільки пробурили свердловину, тиск був такий, що бив фонтан. Ми робили аналізи та отримали сертифікати на цю воду – вона дійсно дуже чиста, подається до риби, і вона живе, по суті, в мінеральній воді.

Чому саме африканський сом?

Костянтин вже має досвід з вирощування осетрових, а нині – й практику вирощування сома.

Після створення виробництва перед засновником постало завдання обладнати його та навчитися вирощувати рибу, а тоді – благополучно перезимувати – подивитися, як техніка та риба себе поводитимуть. За словами підприємця, серед устаткування є багато чого саморобного, такого, що додумували та створювали власноруч.

- Сом – риба, яка любить тепло. Воду треба постійно гріти – і це мінус, але в сома є протолегені, а не лише зябра – він може дихати, якщо не вистачає кисню у воді: підпливає до поверхні, вдихає кисень та далі собі плаває і живе. Таким чином, сом у цьому плані витривалий. Також він може бути не надто примхливим до якості води – вона може бути не ідеально чистою, і коли вода трохи брудніша, риба може це перетерпіти. Ще один момент можна виділити в тому, що ця риба, можна сказати, всеїдна. Вона їсть і хамсу, і тюльку – це кормова риба, яку ми купуємо та при -24 градусах заморожуємо протягом мінімум десяти днів для того, щоб убити найпростіші бактерії. Сом може їсти і як хижак – рибу, – і звичайний риб’ячий корм, такий самий, який їдять й осетрові.

Африканський сом виростає до товарної ваги за півроку. В середньому за цей термін риба важить приблизно кілограм.

Ще на стадії вивчення виробництва Костянтин розглядав можливості вирощування й інших видів риб, наприклад форелі чи осетра. Але форель, приміром, любить дуже чисту воду, і якщо виникнуть якісь негаразди, то вся риба пропаде і доведеться її викинути. З осетровими, як з’ясувалося з практики, працювати легше, ніж з африканським сомом, але осетр виростає за 12 - 13 місяців, а сом – за півроку. В цьому випадку якби були допущені якісь помилки, то мали б змогу швидко їх виправити.

Цінність африканського сома

Кларієвий сом містить в собі омега-3 полінасичені жирні кислоти, такі ж, як і в багатьох видах цінної риби – в тій же форелі, деяких осетрових. Це та речовина, яка дуже цінується. Люди, які мають серцеві захворювання, алергію на рибний жир, цукровий діабет – це їхня їжа. Вирощуваного тут сома можна сміливо їсти без будь-якого ризику для здоров’я. Ця риба – дуже корисна. Особливо якщо взяти до уваги, що тут чиста вода, сертифікований мальок, чисті комбікорми.

- Ми віддали рибу на аналіз на сертифікацію, – пояснює Костянтин. – Зробили повний розгорнутий аналіз туш та отримали результати про те, що риба є ідеально чистою. Ще з Радянського Союзу деякі люди знають, що є норми, які не дозволяють в школах, дитсадках, столових, кафе продавати річкову, ставкову прісноводну рибу. З тих часів майже не залишилося чистих прісноводних водойм і риба брудна, їсти її неможливо. Після аварії на ЧАЕС 1986 року риба має в собі ще й дуже багато важких металів. Ми зробили аналіз якраз для того, щоб пересвідчитися в можливості продажу нашої риби в дитсадки та заклади громадського харчування.

Перші продажі та ринок збуту

Виробництво розпочалося рік тому, і зараз визрів етап продажу. Перше зариблення було 4,5 тисячі штук. Не вся риба виросла до кілограма, але є лідери, які мають і більшу вагу – до півтора кілограма. Більшу рибу потроху відловлювали на продаж, а меншу догодовували й дорощували. За півроку продали приблизно 4,5 - 5 тонн риби. Після отримання сертифікату якості виробник почав продавати товар в Одесі – там підприємство з Благовіщенського знають ті цінують за те, що місцевий сом – екологічно чистий та смачний. Крім того, ця риба – майже безвідходна. Костянтин зауважує, що якщо порівнювати, наприклад, з коропом, то вихід із сома – більший:

- У сома лише стравохід та 12 - 15 відсотків від туші – голова, близько 50 відсотків – філе. В голові також є м’язи, з неї роблять юшку та рибний холодець, її можна варити, смажити, коптити. Вона дуже зручна в цьому плані.

З Одеси приїжджають власники торговельних точок та купують рибу живою вагою. За рахунок протолегень сом спокійно живе без їжі в теплій воді без проблем 3 - 4 доби, а якщо є їй додати якісь умови, то й більше. Для того, щоб продавати для закладів громадського харчування, рибу чистять, залишають в тілі лише молоки чи ікру та заморожують на кшталт рибних туш, які продаються в супермаркетах.

- Це ми зробили чи не першими в Україні. Це вигідно школам, дитсадкам тощо. В нас є реабілітаційний центр, наприклад, який закупив певний об’єм, вони тримають, скільки їм необхідно, та розморожують за мірою необхідності. Також беруть нашу рибу райони довкола Благовіщенського: Гайворонський, Кривоозерський (Миколаївська область) та частково Голованівський. Ми б розвивали й більшу мережу на продаж, але поки одесити забирають основний об’єм. Наразі риба маленька – тільки зарибили басейн, і потрібно приблизно чотири місяці, щоб вона набрала вагу.

Плани щодо розвитку виробництва

До приміщення заводу планують додати ще басейнів для збільшення обсягів виробництва. Зараз тут є можливість вирощувати до 10 тонн за півроку, тобто приблизно 20 тонн на рік. Після встановлення додаткового обладнання підприємство планує вийти на об’єми 30 - 35 тонн на рік, а після добудови другого поверху – до 40 - 50 тонн.

Також тут планують зробити переробку не лише живої риби в заморожену, а ще й виробляти копчену рибу. Для цього планують отримати сертифікат на виробниче приміщення.

На другому поверсі буде мальковий цех.

- Самотужки вирощувати малька – набагато економічно вигідніше, а також ми можемо підготувати рибу тоді, коли нам потрібно, а не бути залежним від того, чи є мальок у постачальника. Також хочемо здешевити виробництво – поставити сонячні панелі, щоб удень мати свою електроенергію – це набагато дешевше. Влітку ми підігріваємо воду до +27 градусів – це якраз та температура, при якій риба їсть, росте та не хворіє. Взимку ж набагато важче гріти приміщення. Є в нас і електричні обігрівачі, а також опалюємо дровами та лушпинням насіння соняшника. Якщо влітку вода на виході зі свердловини приблизно 11 градусів, то взимку – 9 - 10, буває й 8. І в будь-якому випадку воду потрібно підігріти до 26-26 градусів. Це – затрати, – підсумовує підприємець.

Створення робочих місць

На виробництві працюють шість чоловік, усі – місцеві. Вони офіційно оформлені. З розширенням виробництва штат також збільшиться. Якщо вдасться вийти на заплановані об’єми, то ще як мінімум двоє людей отримають робочі місця. Це без урахування тих людей, які будуть залучені до переробки. Рибу потрібно буде чистити, мити, заморожувати, а це все вимагає часу.

Цінова політика

Крім всіх вищеперерахованих переваг кларієвого сома, він – дешевий. Оптові ціни починаються всього з 58 - 65 гривень за кілограм живої ваги. Роздрібні ціни на ринках (на виробництві уроздріб рибу не відпускають) можна купити за 75 - 90, до 115 гривень за кілограм.

Місцезнаходження заводу

Місто Благовіщенське, вулиця Заводська, 10.

https://www.youtube.com/watch?v=qcHmAADFJ_I

Алла Зейферт, CBN