На Кіровоградщині журналіст виграв суд у мерії

Перегляди: 2355

Журналіст, автор блогу «Моя Олександрія» Руслан Гаврилов виграв суд у міськради Олександрії.

Про це він повідомив у блозі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

19 травня «Моя Олександрія» звернулася до Кіровоградського окружного адміністративного суду з двома позовами проти Олександрійської міськради за відмову керуючого справами виконкому Володимира Чеботарьова дати відповіді на інформаційні запити. Він посилався на те, що ця інформація - конфіденційна.

На сьогоднішній день обидва позови виграні в повному обсязі - вони розглядалися в Кіровоградському суді різними суддями.

Обидва судді визнали дії відповідача протиправними та зобов'язали Олександрійську міськраду дати відповіді на запити протягом п'яти днів після набуття рішеннями чинності.

За одним позовом міськрада має дати інформацію про будівлю дитячого садка на вулиці Братській, 88 (колишня Калініна), де раніше працювала Черкаська академія менеджменту. «Моя Олександрія» цікавилася, хто володіє об'єктом зараз, на яких умовах, чим займається в ньому, яка форма власності колишнього дитсадка.

За другим - дати перелік всіх переданих в оренду комунальних об'єктів, починаючи з 2014 року до сьогоднішнього дня, вказати терміни, умови здачі, орендну ставку і назву юридичної або фізичної особи, з якими укладені договори, а також надати копії всіх договорів.

Крім цього, відповідач зобов'язаний відшкодувати з бюджету заявнику судовий збір в розмірі 704,8 гривні за одним позовом і в такому ж розмірі - за іншим.

«На оскарження рішень у міськради є час, і, ймовірно, відповідач цим скористається», - відзначив Гаврилов.

Крім скарг на суть рішень, у міськради також є можливість оскаржити помилки, які допустили суди при формуванні рішень. Так, у рішенні про дитячий садок суд вказав вулицю Братиславську, 88, замість Братської, 88. А в рішенні про перелік орендованих об'єктів - вказав розмір судового збору 1409,6 гривні замість 704,8. «Моя Олександрія» направила заяви про виправлення обох помилок, одна з них - за судовим збором - вже виправлена, але там з'явилася лазівка для апеляції.

Юридичну підтримку блогу надає громадська організація «Платформа прав людини» (Олександр Бурмагін). Фінансову підтримку забезпечує ініціатива #насудзадоступ (Надія Бабинська). Ініціатива підтримує судові позови активістів і журналістів щодо захисту права на доступ до публічної інформації.