У Долинському районі запустили сонячну електростанцію (ВІДЕО)

Перегляди: 1675

Запуск першої черги новозбудованої сонячної електростанції відбувся у Долинському районі в п’ятницю, 20 липня.

Право запуску перших кіловат-годин зі станції до загальної електромережі надали голові Кіровоградської ОДА Сергію Кузьменку, йдеться у сюжеті телевізійної служби новин CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами директора сонячної електростанції «Промінь» Сергія Кузнєцова, безпосереднє будівництво електростанції розпочалося цього року, хоча підготовчі роботи тривали протягом трьох років.

«Цього року ввели в експлуатацію першу чергу – п’ять мегават, а зараз будується друга та третя черга – ще на 10 мегават, - розповів він. - Наразі після ввімкнення перші кіловат-години пішли до загальної енергетичної мережі, передаватися на енергоринок. Інвестиції в будівництво сонячної електростанції були приватними – від низки юридичних осіб. Загалом у першу чергу вклали 170 мільйонів гривень. Зараз зі здешевленням панелей наступна черга буде коштувати близько 150 мільйонів. Інвестиції планують повернутися приблизно за сім років».

Гарантійний строк експлуатації панелей складає 25-30 років. На рік ця станція виробляє 6 мільйонів кіловат-годин, замінює 1,7 мільйона кубометрів газу, або 60 вагонів вугілля. Працює тут наразі до тридцяти людей, рівень заробітної плати вищий, ніж в обласному центрі. Протягом майбутнього будівництва, яке триватиме півтора роки, на виробництві будуть постійно завантажені більше сотні людей.

«На Кіровоградщині ще є сонячні електростанції, але за потужністю цій вони поступаються, – зазначив Кузнєцов. – Ця галузь дуже швидко розвивається. Я думаю, найближчого року ви побачите входження на ринок області серйозних гравців – будуть будуватися дуже серйозні станції».