У центрі Кропивницького з’являться піаніно з лисицею, сяюча пані та графіті з моху (ФОТО)

Перегляди: 3034

Культурно мистецький фонд «Перспектива» оголосив переможців щорічного конкурсу грантів на проекти з розвитку Кропивницького.

Експертна рада визначила переможців після презентації проектів у залі обласного художнього музею в понеділок, 23 липня, повідомили CBN у прес-службі фонду.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Автори проектів – талановиті школярі, студенти та громадські активісти Кропивницького. Більшість пропозицій стосувалася арт-об’єктів. Учасники конкурсу пояснюють: хочуть вирішити проблему «сірості» міста.

Зокрема, молодь пропонувала розфарбувати тротуарну плитку на відрізку Дворцової гумовою фарбою, встановити на Козачому острові арт-об’єкт «KROPIK вежа» - фотозону, виготовлену з декорованих дерев’яних ящиків та піддонів, впровадити систему OR-кодів для ідентифікації архітектурних пам’яток міста, створити ковану арку для закоханих, інтерактивну локацію «Квіткові шашки», пам’ятник прищіпці тощо.

Традиційно найбільше балів отримали найкреативніші ініціативи. Це проект «Вуличне піаніно» Олександра Сорочана. Він пропонує встановити на Дворцовій музичний інструмент, декорований під лисицю. Грати на ньому зможе абсолютно кожен охочий, також у окремо визначений час запрошуватимуться професійні музики. Проект передбачає заходи, які захистять піаніно від дощу та вандалів.

Наступний проект-переможець, авторкою якого є студентка Карина Хван, - «Королева ночі». Це люмінесцентний міні-мурал, який «заряджається» сонячним світлом і сяятиме в темряві. «Удень королева спатиме, а вночі відкриватиме очі, розпускатиме своє волосся і приваблюватиме жителів міста. Малюнок буде створений біля пантер», - розповіла авторка проекту.

Третій проект, якому надали грант, називається «Краса у простоті». Він передбачає створення на одному з будинків у центральній частині міста композиції з птахами з моху. Живий малюнок створюватиметься за спеціальною технологією і перетвориться на одну з улюблених фотозон містян, запевнила авторка проекту.

«І хоч остаточне розташування арт-об'єктів ми ще будемо визначати разом з городянами, три неординарних проекти будуть реалізовані вже традиційно до Дня міста. Дякуємо молоді за свіжі ідеї, ініціативність і бажання розвивати наше місто! Тільки разом ми зможемо зробити його краще!» - прокоментував засновник культурно-мистецького фонду «Перспектива», громадський діяч Артем Стрижаков.

Нагадаємо, щорічно фонд «Перспектива» надає гранти на низку культурних проектів. Зокрема, це «Поезія стін», парасолькова алея на Дворцовій UmbrellaSky, зона мікс-відпочинку та кінотеатр під відкритим небом біля бібліотеки ім. Чижевського, перший у місті ЗD-малюнок, інсталяція повітряної кулі «Політ крізь століття» тощо.