Три відсотки досліджених публікацій кропивницьких медіа мають маніпулятивні заголовки: ІМІ

Перегляди: 916

Найбільший показник маніпуляцій у заголовках зафіксували в Запоріжжі (12%) та Вінниці (10%), найменший - в Маріуполі (2%) та Луцьку (1,6%), Кропивницький знаходиться ближче до лідерів рейтингу з результатом у 3% від загального числа досліджених матеріалів.

Про це CBN поінформували ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За даними дослідження ІМІ, в період моніторингу загалом виявили 256 порушень в заголовках новин. Найчастіше порушення стосувалися перебільшень та необгрунтованої сенсаційності, некоректних узагальнень, фактологічно непідтверджених даних, наявності в заголовках неприпустимої емоційної лексики, а також заголовків, що не містили конкретної актуальної інформації щодо реального інформаційного приводу новинного матеріалу.

Маніпулятивні заголовки більше використовувалися в новинах політичної, економічної, соціальної, кримінальної тематики, та в матеріалах з ознаками замовності.

Кожна 20 новина в регіональних інтернет-ЗМІ (загалом 5%) містять маніпуляції у заголовку.

В рамках дослідження опрацювали 5000 новин із 50 регіональних онлайн-медіа у десяти містах України. До моніторингу потрапили лише новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ.