У Світловодському районі під асфальт кладуть пісок з брилами солі (ФОТО)

Перегляди: 1721

Піщано-соляну суміш замість шару піску під реконструкцію вулиці Чкалова кладуть в селі Подорожнє Світловодського району, роботи тут розпочалися ще в суботу, 28 липня.

Про це CBN повідомила місцева активістка, заступник голови громадської організації «Ладомир» Людмила Дорожинська.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За її словами, голова ОТГ Ніна Іващенко реалізовує проект спільно з райавтодором. Проект з реконструкції дороги по вулиці Чкалова уклали ще в 2016 році.

«В автодора після цієї зими залишилася велика купа піску із сіллю для посипки доріг, – розповідає активістка. – Коли ми подзвонили до районної адміністрації, з’ясували, що вона вже списана, ця суміш. Цей пісок привезли нам і поклали на подушку під дорогу, але там така кількість солі, що деякі глиби вдвічі більші за мою голову! Цю сіль вони укатали, розсипали по землі. Ми це відзняли на відео. Почали казати, що ж ви робите, це ж маленька вузенька вуличка, поруч садок – буквально півтора метри і молоді деревця посадили люди. Чому замість піску нам возять цю сіль?»

Люди зверталися на гарячу лінію Адміністрації Президента та викликали поліцію. Проте, за словами Людмили Дорожинської, попри присутність чотирьох людей групи швидкого реагування та слідчого, автодор все одно продовжував класти суміш, а замість того, щоб сипати гранітній відсів, робітники почали сипати одразу щебінь, аби приховати докази. Піщано-сольовою сумішшю встелили всю вулицю – туди вивантажили не одну машину. Конфлікт дійшов до того, що 31 липня люди перекривали будівельникам трасу та не давали заїхати техніці.

«Ми вийшли перекрили дорогу, поліція з нами була, – продовжує активістка. – Поліція постановила до завершення розслідування припинити роботи, щоб залишилася доказова база. Крім того, в них немає жодної накладної ні на щебінь, ні документів на самі роботи. Заяви написали при слідчій групі активісти, депутати сільської ради і староста, дали пояснення, зняли на відео коментар голови райавтодору Вадима Раковича. Видно, як ми питаємо в нього, звідки сіль, а він каже, що ніякої солі тут нема. Поки не пішов дощ, ми ще можемо зробити експертизу та всім показати, що все це висипане просто на шар солі. А це – бюджетні кошти».

Активісти хвилюються, що гроші ОТГ на будівництво виберуть, а взимку автодор знову буде вимагати в районної адміністрації гроші на закупівлю солі.

«Я бачила все – дороги кладуть в калюжі, в сніг, але щоб на сіль класти асфальт, – обурюється жителька Подорожнього.Розумієте, ми стільки грошей виділили на це з нашого бюджету, а в результаті ця сіль розтане і де подінеться наш асфальт? Голова РДА Твердовський умиває руки, бо в нас ОТГ – це місцеве самоврядування».

Як повідомила CBN речниця ГУНП в Кіровоградській області Віталіна Бевзенко, заяву громадян зареєстрували, за цим фактом проводиться перевірка.

Ні з начальником філії ОАД Світловодський райавтодор Вадимом Раковичем, ні з головою Великоандрусівської ОТГ, до складу якої входить Подорожнє, Ніною Іващенко поки зв’язатися не вдалося.

CBN слідкуватиме за подальшим розвитком подій.