Усе ще скаржитесь на життя? Прочитайте про цю дівчину з Кропивницького

Перегляди: 10520

Вікторія Барбанова, «Україна-Центр»

Фото: Facebook

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Діжки з квасом під пляжними парасолями масово з'являються в нашому місті на кожному розі щорічно. Така торговельна точка знаходиться і напроти Кропивницького міськвиконкому, поруч з колишнім готелем «Україна». Тут продає пінний напій зовсім юна дівчина в інвалідному візку. Її звати Наталя Макогон.

Ця мила дівчинка змусила нас вкотре замислитися над однією вічною проблемою - працевлаштуванням таких, як вона. Сама Наташа ще вчиться у школі (!), закінчила 10 клас. Живе вдвох з мамою, яка, природно, не може працювати, оскільки потрібно доглядати за донькою. Але Наташа - дуже цілеспрямована дитина, і вона влаштувалася працювати продавцем квасу на літній сезон.

- Найчастіше візочники навіть з дому вийти не можуть, - каже Наташа. - Але я не хочу прожити все життя в ізоляції. Так, я не можу ходити, як інші люди, але я нормально розвиваюся розумово і хочу реалізувати себе. У мене є мрія і мета в житті.

В інвалідному візку Наталя опинилася у вісім років після інсульту. Але, як і багато інших людей з обмеженими можливостями, намагається про свої хвороби не говорити. Розповідає, що знайти роботу інваліду-візочнику в нашому місті дуже важко. І це, на жаль, дійсно так. Інтернет відкриває нові можливості перед цими людьми, але для роботи у Всесвітній павутині необхідний ноутбук. Пристрій недешевий, знайти кошти на нього для інваліда не менше важко, ніж роботу. Найчастіше єдине джерело грошей у цих людей - пенсія з інвалідності. Чи багато на неї купиш? Тому Наташа і вирішила торгувати квасом, а на зароблені гроші купити необхідний гаджет.

Юна дівчина на інвалідному візку в центрі міста привернула увагу соціально активних людей. Засновник і керівник молодіжної організації «Дім Милосердя» Володимир Лебедєв виклав її історію в мережі Facebook на своїй сторінці. А потім сталося справжнє диво.

Історія Наташі Макогон попалася на очі топ-моделі з Кропивницького Аліні Байковій. Вона приїхала в рідне місто на кілька днів на чемпіонат Європи з бейсболу. І вирішила допомогти Наташі.

У середу, 1 серпня, Володимир Лебедєв опублікував у Facebook таке: «Спасибі, Кропивницький, за підтримку Наташі! Пройшов день, як ми виклали інфу, і комп'ютер вже є. Завдяки топ-моделі Аліні Байковій, яка придбала новий ноутбук вчора і вручила його (спасибі їй велике)». І доклав до замітки фотографії.

Після цього посту в Інтернеті ми вирішили було, що Наташа залишила торгівлю квасом і вже щосили працює на своєму ноутбуці. Але ні - у п'ятницю, проходячи повз будівлю міськради, побачили її на тому ж місці.

- Роботи поки немає, - каже Наташа. - Торгувати я буду до вересня. А потім - навчання в 11 класі. Але я буду готуватися весь цей час і на наступний рік збираюся вступати до нашого педуніверситету. Я дуже хочу отримати вищу освіту і стати психологом. Може, у мене навіть у майбутньому з'являться власний кабінет і багато постійних клієнтів. Власний кабінет і приватна практика - це моя мрія.

На сторінці організації «Дім Милосердя» в Facebook є реквізити банківської картки, на яку можна пересилати гроші для Наташі. Але сама вона не хоче просто отримувати допомогу від небайдужих людей.

- Мій мозок у порядку, я можу займатися розумовою працею. У мене хороші оцінки в школі, - говорить дівчина. - Єдина перешкода - тіло. Але ж це не означає, що можна не працювати! Я не хочу замикати себе в чотирьох стінах, я хочу вчитися і працювати за тією спеціальністю, про яку мрію, і я знаю, що це можливо. Важко, але можливо. Я ще не знаю, як буду вчитися в університеті, але ж у школі я вчуся. Значить, і в університеті зможу. Я можу працювати і зараз через Інтернет, але не повний робочий день, тому що потрібно ще вчитися.

Ми обов'язково дамо банківські реквізити Наташі. Але найкращою допомогою для неї стане посильна цій цілеспрямованій дівчинці робота, яку вона могла б виконувати протягом пари годин на день вдома на ноутбуці, маючи, може, не дуже великий, але стабільний заробіток. У вас є можливість дати їй таку роботу? Телефонуйте за тел. (066) 035-62-98. Але, навіть якщо у вас такої можливості немає, ви можете допомогти, просто купивши у неї склянку квасу. А краще дві.

Реквізити для фінансової допомоги: номер картки ПриватБанку - 4149439104933159, Шаповал Ольга Валеріанівна (мама Наташі).

P. S. Кілька днів тому Наташа залишила у Facebook коментар, який, як нам здається, послужить прекрасним зверненням і до звичайних людей, і до людей з обмеженими можливостями: «Спасибі всім за підтримку, але не треба мене жаліти. Я не скаржуся на своє життя і вдячна Богу, що я тільки не ходжу, а розумово нормально розвиваюся і більш-менш можу себе забезпечити. Є діагнози набагато гірші, тому я щаслива, що я така, яка є, і люблю себе такою». Любіть і ви себе такими, якими ви є!