На Кіровоградщині обстежили на вміст нітратів криничну воду

Перегляди: 839

На Кіровоградщині у воді з громадських криниць перевищений вміст нітратів, вживати її небезпечно.

Про це CBN поінформували в прес-службі ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У першому півріччі 2018 року фахівці провели чергове досліджених проб питної води з громадських криниць. У 77% проб вміст нітратів був перевищений, 171 проба з 223 не відповідає нормативам.

Особливо небезпечно давати забруднену воду дітям до одного року. Це може призвести до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Захворювання часто закінчується летально. Перед тим, як давати воду з громадських криниць малолітнім дітям, необхідно здати пробу на аналіз, адже нітрати не зникають навіть після кип’ятіння.

Вода з громадських криниць 100% не відповідала нормам по вмісту нітратів у Благовіщенському, Вільшанському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Бобринецькому, Компаніївському, Долинському та Знам’янському районах. В 92 % в Кіровоградському районі, в 83% в Новоархангельському районі, в 76 % в Гайворонському районі, в 67% в Петровському районі, в 53% в Олександрійському районі, в 50% в Олександрівському та Онуфріївському районах, в 38% в Голованівському районі.