В селі у Вільшанському районі створять централізований водогін

Перегляди: 1700

Інвестиційний проект «Будівництво водопроводу та водонапірної башти для господарсько-питного водопостачання у селі Залізничне Йосипівської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області» скоро втілиться у життя.

Про це CBN повідомив голова Вільшанської районної ради Михайло Лець.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За його словами, до цього часу в селі водопостачання не було взагалі.

«В нас була стара свердловина – перевалка, де колись заготовляли овочі – вона законсервована, – сказав він. – Звідти сільська рада хотіла взяти воду, але люди не хотіли цього. Вирішили зробити нову свердловину біля дитячого садочка (геодезисти визначили, що там – достатній дебет води), але люди не давали».

Більше року тривав конфлікт між сільською радою і людьми.

«Знайшлися провокатори, які казали, що то вода буде лише для потреб садочка, а не людям, і водогону не буде, – продовжив голова райради. – Депутати ж говорили, що це неправда. І ось після року суперечок лише в цьому році справа зрушила з мертвої точки. Люди схаменулися та згодилися бити там свердловину».

За нормами будівництва водогонів повинні бути дві свердловини – одна основна й одна запасна. За радянських часів таких технічних вимог не було.

«І ще був нюанс – якщо з перевалки (з іншого кінця села) пустити воду, водогін треба пускати під коліями залізниці, - зазначив Лець. - Фактично півроку ще чекали погодження від залізниці на проведення цих робіт. Нарешті погодження отримали. Була погоджувальна рада, в мене збиралася громадськість і дійшли до компромісу. Я казав людям дати сільському голові працювати в цьому питанні, а тоді вже питати, бо вони й водогін хочуть, і займатися цим питанням не дають».

Наразі триває погодження з Кропивницьким, а також з проектантом, який раніше проектував біля садочка свердловину, йдуть перемовини про доставку з Дніпропетровської області водонапірної башти.

«Питання завершення будівництва та почату експлуатації водогону має закритися протягом двох з половиною – трьох місяців», – резюмував Михайло Лець.

Нагадаємо, 10 серпня в селищі Приютівка розпочалися роботи з будівництва водогону на вулицях Миру та Надії.