Житель Кіровоградщини встановив на подвір’ї сонячну електростанцію (ФОТО)

Перегляди: 1057

Якщо звичайний тариф для населення сьогодні становить 0,9 грн. за 1 кВт/год (при споживанні до 100 кВт/год на місяць) або 1,68 грн. за 1 кВт/год (при споживанні понад 100 кВт/год), то електроенергію за «зеленим тарифом» обленерго купує по 4,78 грн. за 1 кВт/год вже на руки, з урахуванням сплати всіх податків. При цьому щокварталу Нацкомісія з енергетики індексує тариф до євро, що дозволяє уникнути несправедливої оплати при інфляції гривні.

Олександрієць Олександр Федосов встановив у дворі свого батька сонячну електростанцію.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Моя Олександрія».

Ентузіаст розповів, що станція складається з двох металоконструкцій з панелями, які стоять окремо одна від одної, загальною площею 200 квадратних метрів. Кожен стіл з панелями нахилений на південь на 35 градусів.

Загальна потужність станції становить 30 кВт/год.

За його словами, вироблену енергію можна споживати для власних потреб, але це невигідно. «Зелений тариф» набагато вищий звичайного, і за такої тарифікації електроенергію вигідніше продавати обленерго, ніж нею користуватися.

Для оформлення станції довелося пройти паперову тяганину, але вона виявилася не бюрократичною, зазначив Федосов.

Станція йому обійшлася «під ключ» у $29 тис. Орієнтовний прибуток, який від неї очікується, - 200 тис. грн. на рік. Таким чином, станція окупиться за чотири роки, а далі почне приносити дивіденди.