Колишня - принаймні формально - фірма мера Світловодська зливає фекалії з-під свиней у Дніпро

Перегляди: 2799

Мер Світловодська - Валентин Валентинович Козярчук. Його сина звати так само - Валентином Валентиновичем Козярчуком.

Жителі двох сіл Світловодського району щонайменше вісім років потерпають від наслідків діяльності свинокомплексу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це CBN розповіла депутат Великоандрусівської ОТГ Світлана Кушнірова.

За її словами, біля Великої Андрусівки щонайменше вісім років існує свинокомплекс, а нечистоти з нього без жодного обробітку стікають у Дніпро, до людських колодязів, у городи.

«Про ситуацію на даний момент – якби ви мені дали час, щоб я трохи в когось попитала – бо раніше працювали мої знайомі на комплексі, – сказала Кушнірова. – І коли вони вивозили звідти падаль, гадость різну у посадки, то вони мені телефонували і казали: "Свєта, отак і так, вивозять туди й туди". А зараз багато андрусян наших вигнали звідти, розумієте, і поприймали світловодських. І начальник свинокомплексу раніше теж був наш, із Великої Андрусівки, а тепер він звільнився. Те, що досі нечистоти зливаються, – це точно, і смердить дуже…»

Депутат скаржиться, що фекалії зливають людям із поля, яке брали під засадження сільгоспкультурами. Людям від того поля нечистоти добігали до колодязів.

«Навесні взагалі катастрофа була – телефонували на "гарячу лінію" голови ОДА – були сильні дощі, й вони (нечистоти – CBN) прямо людям у колодязі, городи лилися, – продовжила Кушнірова. – Вони (місцеві мешканці – CBN) й у сільську раду приходили, й телефонували, вони кричали просто».

По інший бік комплексу – затока Дніпра. Якщо дощі йдуть чи тане сніг – все потрапляє у річку.

Свинокомплекс побудували у 2014 році підприємства «ВК і К» та «Світловодський бекон». У коментарі CBN Валентин Козярчук-старший заявив, що не має відношення до нього.

За даними з відкритих джерел, власником і директором ПП «ВК іК» нині є Андрій Сазонов, підприємство зареєстроване у Дніпрі. Раніше воно офіційно належало Валентину Козярчуку-старшому, а юридична адреса значилася у Світловодську.

Андрій Сазонов став директором 16 грудня 2016 року, адреса реєстрації ПП змінилася 29 грудня.

Валентина Козярчука-старшого обрали міським головою Світловодська у жовтні 2015 року.