У Кропивницькому підприємці, екс-депутати та посадовці вирощують на своїх ділянках бур’яни й амброзію

Перегляди: 2008

Спеціалізована інспекція міської ради Кропивницького в межах своїх повноважень контролює благоустрій та санітарний стан міста, здійснює рейдові перевірки на предмет дотримання Правил благоустрою міста.

Про це CBN повідомив керівник спецінспекції міської ради Андрій Максюта.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згідно з цими Правилами, власники (користувачі, балансоутримувачі) об'єктів благоустрою «зобов'язані проводити косіння газонів періодично, при досягненні трав'яним покровом висоти 15 см, а також знищувати систематично і своєчасно бур'яни, об'єкти рослинного карантину тощо на прилеглих і закріплених територіях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, приватних житлових будинків та присадибних ділянок, а також на прилеглій території до їх ділянок».

Якщо об'єкт не утримується в належному стані, працівники спецінспекції складають адміністративні протоколи за порушення вимог ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Це тягне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.)

Лише протягом липня інспектори склали майже 200 протоколів за не покіс бур'янів і амброзії та винесли понад 700 попереджень щодо усунення недоліку, який становить небезпеку для здоров'я громадян через шкідливий вплив карантинних рослин.

«Документування порушників заочно не можливо. Знаходимо і лише потім документуємо. В зачинені двері чи ворота протокол, на особу яку не бачив у очі, не "всунеш" - тому в таких ситуаціях спочатку можливі запрошення в інспекцію, приписи про попередження з вимогою усунути недоліки, іногороднім власникам кропивницьких об'єктів надсилаємо телефонограми», – розповідає Андрій Максюта.

Є багато земельних ділянок та об'єктів, відповідальні посадові особи або власники яких знаходяться в іншому місті. Законодавство не забороняє бути зареєстрованим в одному місті, а здійснювати діяльність, або мати землю в іншому. Був період, коли в Кропивницькому масово брали землю в оренду та у власність.

«І добре, якщо щось побудували, створили там робочі місця, утримують у належному стані об'єкти. Але ж багато хто побрав по декілька об'єктів та так і не освоїв їх, своєчасно не утримує і навіть не думає це робити, або вже перепродав її, або "заплутав" юридично так, що фактично володіє, а де юре – ні, - зазначив спецінспектор. - Є відомі прізвища підприємців, колишніх депутатів, екс-посадовців. Ми стараємося знаходити власників або тих людей, які мають відношення до цих наділів землі і більшість з них все ж вживає заходи по прибиранню, покосу. А є люди, яким просто начхати на інших, і вони не розуміють та не визнають норми і правила. Буває, бачиш, як дідусь з косою косить біля свого будинку, бабця рве бур'ян, а деякі молоді й підприємливі ділки, які ще й у комерційних цілях використовують землю міста (орендовану в тому числі), не можуть свої магазини, кіоски, стоянки, виробничі бази обкосити».

Дехто вважає, що під його приватним будинком або біля його підприємства повинні косити і прибирати комунальники.

«Є ті, хто вважає, що якщо він землю оформив, але нічого не збудував там, то і утримувати не потрібно. Або збудував щось наполовину, і стоїть таке одоробало десять чи п'ятнадцять років не огороджене (чи впала та огорожа), входи на недобудову відкриті (що є загрозою для дітей і підлітків), а власник розказує, що "ну об'єкт же ж не працює - то навіщо його прибирати там щось біля території". Таким я раджу читати договір оренди землі, Закони України та Правила благоустрою», - підсумував Максюта.