У Долинській триває сусідська війна через склад шин (ФОТО)

Перегляди: 2722

У Долинській за адресою вул. Центральна (колишня Радянська), 114, триває будівництво приміщення під склад шин для шиномонтажки, при цьому жодних дозволів у забудовників немає.

Про це CBN повідомив житель Долинської Анатолій Бондаренко, який мешкає неподалік незаконної забудови.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За його словами, управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в області встановило, що земельна ділянка належить громадянці Лідії Больбот, а цільове призначення – для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Встановили факт будівництва господарської будівлі (металевого каркасу) без набуття права виконання робіт у відповідності до ст. 34 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності». Крім того, об’єкт порушує протипожежні вимоги – забудова стоїть надто близько до гаража Анатолія Бондаренка.

За цими фактами склали протоколи про адмінпорушення та видали приписи щодо зупинення будівельних робіт та усунення виявлених порушень.

Крім того, Анатолій Бондаренко звертався до поліції, яка зафіксували факт незаконного будівництва, взяла заяву та пояснення.

На звернення Бондаренка до Долинської РДА щодо видачі відповідних дозволів відповіли, що протягом 2017 - 2018 років дозволи на будівництво складу за адресою вул. Центральна, 114, не видавались.

«Ігор Решетняк має шиномонтажку – вона функціонує вже років з п’ять, і в нього є дозвіл на землю саме під цю діяльність, – сказав Бондаренко, – але його земель там дуже мало. Лідія Больбот – його родичка, їй вже 80 років, вона хворіє. Ви ж розумієте, що вона не може самотужки вести це будівництво… Інспектор з ДАБі говорив, що на такій маленькій території максимум можна будувати приміщення на тридцять квадратів, а тут – двісті вісімдесят! Безпечна відстань між об’єктами забудови, за нормами, має складати шість або дев’ять метрів, а, дивлячись на висоту і те, яка там небезпека, відстань повинна бути максимальною – дев’ять метрів. Сусід дав розписку йому (забудовнику – CBN), а інші сусіди таких не давали – й хто-зна, що буде, коли шини в цьому ангарі почнуть горіти – вигорить половина Долинської».

«16 серпня я телефонував з цього приводу до Гарячої лінії голови ОДА, – підсумував Бондаренко, – моє звернення зареєстрували і сказали, що протягом 15 - 18 днів нададуть відповідь».

Тим часом на місце будівництва уже привезли щебінь, планують капітально забетонувати підлогу. Попри приписи ДАБІ роботи тут тривають.

За словами заступника голови Долинської РДА Олександра Ворони, прямого звернення Анатолія Бондаренка до адміністрації не було.

«З обласного контактного центру надійшло його звернення, – зазначив посадовець. – У повноваженнях нашого відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства – видача містобудівних умов і обмежень. За такими документами Решетняк до нас не звертався ні протягом 2017, ні протягом 2018 років. У них уже там сусідські війни почалися, вже Решетняк звертається щодо незаконно висаджених дерев понад межею і тому подібне. Двічі виїжджала на цей об’єкт ДАБІ (державна архітектурно-будівельна інспекція). Вперше вони приїхали, подивилися на зварений каркас, зробили зауваження, і начебто було все виправлено. А вдруге виписали припис про призупинення будівництва».

На думку власника забудови, дане будівництво не потребує дозволів, оскільки це каркасне безфундаментне приміщення і будується на приватній території.

«Якби він виготовляв технічну документацію, він би погоджував межі, як зазвичай, з сусідами, – продовжив Ворона. – Ми підготували Бондаренку на контактний центр відповідь про те, що, згідно з законом, наш відділ житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури видає містобудівні умови й обмеження, за якими забудовник не звертався. Раніше в нас був представник ДАБІ в районі, але зараз цю посаду скасували. Контроль не входить у функції районного відділу ЖКГ. Я так розумію, що там все йде до судового розгляду – примирити їх неможливо. Коли починалось будівництво – претензій у Бондаренка не було, тепер йому заважає той ангар. Щодо протипожежних нормативів, то вони повинні прописуватися в технічній документації – якою має бути висота, відстань до інших об’єктів. Висота того ангару – шість метрів, і якщо він в шістдесяти сантиметрах від паркану, то звичайно, що це – порушення. Однак внести припис до суду має право тільки ДАБІ».