У Кропивницькому пішов з життя відомий режисер і театрознавець Гарій Войченко

Перегляди: 1290

Сьогодні, 28 серпня, на 83 році пішов із життя відомий кропивничанин, театрознавець, журналіст-краєзнавець, поет, публіцист, актор і режисер, член Національної спілки театральних діячів України, член Національної спілки журналістів України Гарій Войченко.

Він довго хворів на онкологію і переборов хворобу, та смерть доньки стала для нього тим важким ударом, який він не зміг витримати, повідомили CBN члени родини Войченко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Поховання відбудеться на Рівнянському кладовищі поруч з могилою брата.

Гарій Войченко народився 23 квітня 1936 року в нашому місті, яке тоді носило ім’я Кірово. Після школи закінчив Сімферопольське училище культури, а потім - режисерський факультет Харківського державного інституту культури і мистецтв.

У його творчому доробку - понад 20 вистав. У тому числі «Шельменко-денщик» Квітки-Основ'яненка, «Майська ніч» Старицького, «Божественна комедія» Штока, «Диктатура» Микитенка, «Трибунал» Макайонка, «Похоронок не було» Тоболкіна, «Павлинка» Купали тощо.

Крім театральних вистав, Гарій Войченко поставив близько 500 концертних програм. Майже в кожній виставі грав сам, а на естраді виступав у розмовному жанрі.

Пісні на його тексти виконують співаки, хори та вокальні ансамблі у різних куточках України.

Тексти Гарія Войченка друкувалися в таких пісенних збірках, як «Любіть Україну», «Доле моя», «З вірою, надією, любов'ю», «Люблю тебе, мій краю».

Гарій Войченко - автор поетичних збірок «Думи мої», «Степова симфонія», «Ми родом з дитинства» (трилогія), «Теплий дощ», «Перші кроки», «Анка».

Він - засновник і багатолітній організатор всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти».

У 2013 році Гарій Войченко став лауреатом премії премії імені Володимира Винниченка за публікації в газеті «Народне слово», які пропагують українську народну творчість і культуру.

Гарій Войченко був великим другом і дописувачем «Народного слова» і «Кіровоградської правди».

Колектив CBN співчуває родині та близьким покійного. Земля пухом…