Діти з особливими потребами з Кропивницького відпочили в Грузії (ФОТО)

Перегляди: 980

Четвертий рік поспіль в Україні саме в Кропивницькому реалізується спільний проект Інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ), управлінь освіти та сім'ї і молоді міськради з адаптування дітей з особливими потребами до соціуму.

Про це CBN розповіла директор ІРЦ Олена Дорошенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Унікальність цього проекту в тому, що до нього були залучені діти, які мали категоричний вердикт лікарів про неможливість їхнього перебування в дитячому колективі», - зазначила вона.

Мова йде про перебування дітей-аутистів, дітей з гіпердинамічним розладом поведінки з дефіцитом уваги та дітей з вадами слуху в літніх таборах відпочинку і оздоровлення разом зі звичайними дітками.

Проект став відомим не лише в Україні, а й за кордоном - фахівці Центру постійно діляться своїм досвідом з колегами. І цього року кропивничан з особливими потребами запросили до Грузії. Влітку вони відпочили в «Таборі майбутніх» у Кутаїсі (аналог радянського «Артеку»).

«Наші діти не тільки адаптувалися, а ще й брали участь в усіх заходах, що проводилися в таборі. Вони довели: простір відкритий для всіх дітей. За умови фахового супроводу та підготовки кожна дитина має шанс на розвиток. Сподіваюсь, що ці діти не будуть пасивними споживачами соціальних пільг, а знайдуть себе у житті», - вважає Олена Дорошенко.

Вона зазначила, що в таборі не всі й здогадувалися, що спілкують з підлітками з кохлеарними імплантами. Хлопці й дівчата, маючи вади слуху, грали, співали, танцювали і перемагали в конкурсах.

Нагадаємо, дружина Президента Марина Порошенко, яка була ініціатором створення в країні інклюзивних центрів, назвала ІРЦ Кропивницького найфаховішим.