Кіровоградщина на сьомому місці в рейтингу вартості землі

Перегляди: 731

Кіровоградщина займає сьоме місце в рейтингу вартості землі сільськогосподарського призначення.

Його склали експерти проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні», який реалізується за підтримки Світового банку, повідомляє CBN з посиланням на «Цензор».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Середня річна вартість оренди одного гектара на Кіровоградщині становить $54, тому якби ринок землі в Україні відкрили завтра, то власники паїв у Кіровоградській області могли б отримати $1080 за гектар.

Оцінка вартості сільськогосподарської землі здійснювалася за методом капіталізації доходу, який отримують власники паїв від оренди. За середню ціну на рівні області бралося медіанне значення вартості оренди в цій області, згідно з даними Державного комітету статистики.

Фактор капіталізації оцінювався на рівні річного доходу від оренди, помноженого на 20 років. Тобто якщо власник паю здає його в оренду по $50 за гектар в рік, то орієнтовна вартість продажу одного гектара може становити $1000.

Ринок оренди землі в Україні досить розвинений, і орендна ставка ріллі наразі - єдиний показник виміру дохідності. Тому цей метод оцінки - найбільш адекватний в умовах відсутності ринку.

Реальна вартість української ріллі в рази вище, адже відсутність конкуренції призводить до заниження ставок оренди землі.