Жителі Онуфріївського району ризикують життям через неналежну роботу «швидкої»

Перегляди: 3154

Через неналежно організовану роботу «швидкої допомоги» жителі Онуфріївського району ризикують життям – лікарі не завжди можуть встигнути до пацієнтів, коли час йде на хвилини.

Про це CBN розповів депутат Онуфріївської районної ради Олесь Демчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За його словами, найпершою проблемою є віддаленість району від території Придніпров’я.

«Для прибуття карети швидкої допомоги встановлено час не менше двадцяти хвилин, – сказав Демчук, – наша "швидка" їде дуже довго. До села Куцеволівка з Онуфріївки їхати хвилин сорок, і тут головне питання – а коли вони встигнуть врятувати людину? Знаєте про правило "золотої години"? Люди часто не можуть додзвонитись до швидкої: набираючи 103, потрапляють у Горішні Плавні. Добре, що їхня служба передає на Онуфріївку, але є люди, які, почувши, що потрапили не туди, кладуть слухавку і не телефонують повторно».

Жителі Придніпров’я в екстрених ситуаціях везуть до лікарні хворих своїм транспортом, хтось просить знайомих або сусідів. Були випадки, коли людям доводилось викликати «швидку» з Кременчука і платити за виклик немалі кошти.

До того ж через територію Придніпров’я проходить траса «Київ – Дніпро». Там є аварійні ділянки, де в ДТП гинуть люди.

«Коли трапляються такі пригоди, – зазначив депутат, – то "швидка допомога" в цьому випадку – на вагу золота. Про це все я повідомляв обласному керівнику екстреної медичної допомоги в Кіровоградській області Олександру Ярошенку, але він ніяк не відреагував і порекомендував мені посприяти в ремонті дороги. Люди не вірять у "швидку допомогу" Онуфріївського району і частіше звертаються в Кременчук. Біда в тому, що люди бояться невідомо чого. Ми пояснюємо, що варто боротися за право отримувати вчасно швидку допомогу».

За словами Демчука, пан Ярошенко так і не надав відповідь на офіційний запит, чому порушується положення МОЗ України №646 від 05.10.2011, у якому передбачаються місця розміщення підстанцій, пунктів постійного чи тимчасового базування з урахуванням необхідності виконання нормативу прибуття бригади до пацієнта у строк не менше, ніж 20 хвилин.

«Ми не маємо права мовчки спостерігати, як помирають люди, бо немає вчасної "швидкої". Ярошенко вказує на поганий стан доріг, дискредитуючи наших головів ОДА і РДА. Ми вже зверталися до кого тільки можна. Думаю, пора до голови ОДА писати або їхати, бо то все просто відписки», – резюмував Олесь Демчук.

Він надсилав депутатське звернення до Олександра Ярошенка. У відповіді ще в 2016 році акцентувалося на тому, що в районі невелика кількість населення, тому, згідно з постановою Міністерства охорони здоров’я, на 10 000 чоловік має бути одна бригада швидкої. У населених пунктах району функціонують амбулаторії і ФАПи, які забезпечують населення медичною допомогою, а для решти території 1,5 бригади «швидкої», на думку Ярошенка, вистачає. Однак про те, що, відповідно до положення, є вимога добиратися до пацієнта не менше, ніж за 20 хвилин, там нічого сказано не було.

З 2016-го, стверджує Демчук, ситуація не змінилася.

За словами голови Онуфріївської РДА Сергія Самородченка, в районі функціонує підстанція екстреної медичної допомоги, яка налічує півтори фельдшерські бригади. Загальна кількість бригад визначається відповідно до потреби, але не менше, ніж одна бригада на 10 тисяч міського населення та 0,75 - на 10 тисяч сільського населення.

«На сьогодні, згідно з основними положеннями Закону України "Про екстрену медичну допомогу", всі районні підстанції підпорядковані обласним територіальним центрам ЕМД, – сказав голова РДА. – Закон передбачає створення єдиної диспетчерської служби, координуючі дії якої повинні дати можливість скерувати бригаду ЕМД з одного району ближче до хворого, який знаходиться в іншому районі, таким чином, нівелюється територіальний принцип медичного обслуговування населення. Дійсно, Кременчуцька підстанція розташована за територіальним принципом ближче до населених пунктів Придніпров’я, ніж районний центр, тому і час у шляху до хворого здійснюється швидше. Адже є різниця п’ятнадцять і сорок кілометрів?»

Райдержадміністрація опрацьовувала питання створення однієї додаткової бригади з пунктом базування на Придніпров’ї та обговорювала це з депутатами районної ради. Обрахували також потребу в грошовому еквіваленті на її утримання, яка склала 1,5 мільйона на рік.

«У Законі передбачено чітке розмежування між екстреною та невідкладною медичною допомогою, – продовжив Самородченко. – Саме невідкладну догоспітальну допомогу пацієнтам з хронічною патологією надають сімейні або дільничні лікарі амбулаторій Центру первинної медико-санітарної допомоги. Тому з метою належної організації методичного обслуговування населення району прийняли рішення та організували роботу амбулаторій з восьмої ранку до восьмої вечора. Крім того, у вихідні та святкові дні забезпечується чергування медичних працівників амбулаторій та ФАПів у телефонному режимі. Таким чином, є тісна співпраця між працівниками екстреної та невідкладної медичної допомоги району, тим самим зменшуючи кількість викликів бригад ЕМД. Пацієнти мають можливість звернутися та вчасно отримати допомогу у лікаря первинки. Також медичні працівники ЦПМСД надають невідкладну медичну допомогу хворому та знаходяться поруч до приїзду бригади ЕМД, стабілізуючи його стан. Тому недоречно говорити про неналежну організацію роботи "швидкої" та байдужість до життя та здоров’я жителів нашого району».

Всього за вісім місяців на Придніпров’я зафіксували 46 викликів бригад ЕМД, всі – екстрені.

Алла Зейферт, CBN