Фестиваль «Кропивницький»: післясмак

Перегляди: 1821

«Україна-Центр»

Другий театральний фестиваль «Кропивницький» фінішував. Протягом п'яти днів наше місто було дуже активним і рухливим, що не могло не радувати. Багато містян говорили: «От би так кожні вихідні». І правда, щось могло б прижитися надовго, а чогось цілком вистачило і з одного разу...

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Фестиваль залишив двоякі враження. Однозначно спасибі організаторам за музику. Її було багато, вона була на будь-який смак. Чи на Валах, чи в залі філармонії або на центральній площі - шанувальників класики або творчості сучасних колективів виявилося дуже багато. Чимало було любителів і вуличної музики - тут радували місцеві музиканти.

Вперше в рамках фестивалю провели пленер. Художники з різних міст України, які писали архітектуру Кропивницького, були оточені увагою не тільки любителів живопису, але і випадкових перехожих, які виявляли нашу традиційну гостинність.

Багато питань викликав театральний репертуар. Чому координатор фестивалю Сергій Проскурня вирішив поекспериментувати над кропивничанами, які звикли все-таки до традиційного театру, незрозуміло. Ні, наша публіка не зашкарубла, вона не проти експериментів, але в рамках одного фестивалю було показано надто вже багато геніталій і сказано нецензурних слів.

На жаль, рівень привезених вистав був нижче торішніх. Не було зірок, за винятком Ади Роговцевої та Євгена Нищука, а багато хто сподівався на те, що піднята на «КропФесті-2017» планка з кожним роком буде все вищою.

Не врахували організатори торішні проблеми з розповсюдженням запрошень. Знову були ажіотаж і маса скривджених, які не зуміли потрапити на виставу. Між іншим, все частіше звучить побажання пускати квитки в продаж. У цьому є раціональне зерно: нехай квиток коштує 20 гривень, але людина його купить у касі і обов'язково прийде на виставу. А зібрані від продажу гроші можна використовувати на благодійність.

Як би там не було, місто на кілька днів здригнулося. Напевно, буде і третій фестиваль - «КропФест-2019», адже майбутній рік - виборний. Про його подальшу долю загадувати не будемо.