Спальному мікрорайону в Кропивницькому загрожує екологічна катастрофа (ФОТО)

Перегляди: 2315

Інспектори з благоустрою спеціалізованої інспекції Кропивницького знайшли скотомогильник просто неподалік житлової зони мікрорайону Кущівка.

Про це CBN повідомив начальник спеціалізованої інспекції Кропивницького Андрій Максюта.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За його словами, просто в полі під відкритим небом біля скотобійні та лісопилки на Кущівці, що неподалік заводу дозуючих автоматів, лежать кістки, нутрощі, шкіра та інші рештки великої рогатої худоби. Ними вщент заповнений один із двох басейнів глибиною не менше трьох - чотирьох метрів та діаметром 20 - 25 метрів. Вихід до цієї території мають лише лісопилка та скотобійня.

«Скотобійня навіть має транспортні ворота, дорога від яких і привела нас до місця викидання нутрощів великої рогатої худоби! Ніхто окрім цих суб’єктів туди не заїде – там стоїть самовільно облаштований металевий шлагбаум із замком!» – зазначив Максюта.

За словам охоронника лісопилки, тут живуть не менше 30 безхатніх собак, які тут регулярно харчуються, розносять кістки за територію та досягли значних розмірів. Такі ж вгодовані тут літають і ворони. Якщо в ситуацію не втрутитися негайно – нечистоти, які гниють та всмоктуються у ґрунтові води, тварини та птахи, які можуть стати джерелом інфекцій, – призведуть до екологічного лиха. Буквально за лічені метри від могильника – вулиці Івана Сірка, де живуть люди.

«На місце виїхали спеціалісти Кіровоградського районного управління, – зазначила прес-секретар Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Наталія Шевченко. – Їхнє завдання зараз зафіксувати кількість тваринних решток і скласти протокол. Після цього господар прибуткової справи (забійного цеху) повинен звернутися до органів виконавчої влади для отримання дозволу на те, щоб вирити яму і поховати рештки. Якщо дозволять (там можуть проходити труби, тому треба уточнювати), – тоді приєднується Держпродспоживслужба для дезінфекції території та засипання хлорного вапна в яму. Якщо дозвіл не нададуть, то господар має самостійно збирати все і вивозити в інше місце на утилізацію. Робити захоронення в ямі – не дуже добре, оскільки ці відходи забруднюють ґрунти і підземні води, які можуть потрапити в криниці. Тому утилізувати потрібно на ветсанзаводі».