У Кропивницькому мріють про сенсорну кімнату для особливих дітей, але не вистачає грошей

Перегляди: 1698

У дитячому відділенні Кіровоградської обласної психіатричної лікарні хочуть зробити сенсорну кімнату для маленьких пацієнтів.

Медики констатують збільшення кількості дітей, у яких виявляють неврологічні захворювання, в тому числі аутистичного спектру, розповіла CBN головний позаштатний спеціаліст з дитячої психіатрії департаменту охорони здоров'я КОДА, завідуюча дитячим відділенням Ганна Макаренко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За її словами, відділення потребує сенсорну кімнату для занять з дітьми. Починання підтримує і керівництво диспансеру, яке готове виділити певну суму. Але її недостатньо для того, щоб мрія лікарів втілилася в життя.

Медики розраховують на підтримку й допомогу обласної влади, депутатів, просто небайдужих людей.

У такій сенсорній кімнаті, обладнаній звуковими, візуальними і кінестетичними стимуляторами для розвитку різних органів почуттів у маленьких пацієнтів, встановлюються тактильні панелі на стіну, бізіборди, тактильні доріжки і килимки, камінчики, шведські стінки, доріжки перешкод, фітболи, підвісні гойдалки, м'які великі блоки, м'які балансири, обтяжені іграшки, стіл для малювання, ліплення, пісочної анімації, колона з повітряними бульбашками, сухий душ з клаптів тканини різної фактури тощо.

«Ми мріємо про сухий басейн для дітей», - зізналася Ганна Макаренко.

За допомогою занять у сенсорній кімнаті активніше проходитиме реабілітація розладів сенсорної інтеграції, через які діти зазнають труднощів у обробці інформації, що надходить від органів почуттів і вестибулярного апарату.

Ці розлади супроводжують такі неврологічні захворювання, як аутизм, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, дислексія, розлад координації рухів, синдром Туретта, розсіяний склероз і затримка мовного розвитку, заїкання, затримка психічного і психомоторного розвитку, енурез, тривожність, дитячі страхи, стресовий стан тощо.

За вісім місяців цього року в дитячому відділенні обстежили та надали допомогу більш ніж 400 дітям від трьох до 18 років.