На Кіровоградщині з понеділка почнуть оформлювати ID-карти для іноземців

Перегляди: 1736

Управління державної міграційної служби у Кіровоградській області з понеділка, 10 вересня, починає оформляти документи на тимчасове проживання у формі ID-карти з безконтактним електронним носієм, де будуть міститися всі біометричні дані особи-іноземця.

Про це CBN повідомила головний спеціаліст відділу у справах іноземців та осіб без громадянства УДМС в області Тетяна Кобелева.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За її словами, 29 квітня Кабінет Міністрів України прийняв дві постанови – №№321 та 321. Перша стосується оформлення, видачі, всіх процедур щодо посвідки на постійне проживання, у другій ідеться про посвідки на тимчасове проживання.

«Це – вихід на зовсім новий рівень, – зазначила Кобелева. – До цього ми видавали посвідки на проживання у вигляді книжечки. Однією з переваг документа з безконтактним електронним носієм є значний ступінь захищеності – їх практично неможливо підробити».

Для іноземця перелік документів, необхідних для оформлення ID-карти, не зміниться.

«Зміняться строки – якщо раніше не було чітко визначеного терміну, то зараз особа повинна подати документи на оформлення посвідки на тимчасове або постійне проживання за 15 робочих днів до закінчення терміну перебування в Україні, або посвідки, яку він вже отримав. Якщо строки не дотримані, то буде відмова у прийнятті документів. Оформлення також займатиме 15 робочих днів», – зазначила спеціаліст.

За порушення міграційного законодавства доведеться сплатити від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 гривень). Такий же штраф стягуватимуть з іноземців та осіб без громадянства за умисне невиконання рішення уповноваженого державного органу про заборону в’їзду в Україну - відповідною статтею доповнили Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Раніше іноземець приходив з документами, заявою встановленого зразка, все підписував, заповнював необхідних перелік документів – їх приймали, проводили відповідні перевірки. Ухвалювали рішення про оформлення посвідки та друкували посвідку. Іноземець знову з’являвся, все підписував, звіряв і йому видавали посвідку.

Зараз іноземець приходитиме з переліком документів до співробітника, який вводитиме необхідну інформацію в електронному вигляді, і вона вже буде в базі разом з усіма відсканованими документами. Людині роздрукують заяву, вона все перевірить, підпишеться і піде.

«Ми починаємо працювати, перевіряти за доступними нам базами та обліками, і якщо приймається рішення про видачу посвідки на тимчасове проживання з електронним носієм, то вона направляється на друк, – продовжила Кобелева. – Для іноземців фактично нічого не зміниться – вони просто отримуватимуть документи нового зразка».

Віднині ID-карти виготовлятиме поліграфічний комбінат «Україна». До цього міграційні управління кожної області друкували книжечки власними силами.

Ціна оформлення посвідки суттєво не зміниться. Адміністративний збір (включає вартість адміністративної послуги, бланка та його персоналізацію) за оформлення та обмін посвідки на постійне проживання (у формі картки) у строк протягом 15 робочих днів становить 544 гривні. Нинішня вартість - 350,5 гривні – ціна бланку та адміністративний збір плюс 85 гривні – державне мито.

Адміністративний збір за оформлення та обмін посвідки на тимчасове проживання (у формі картки) протягом 15 робочих днів складає 447,46 плюс 34 гривні – державне мито та 340 гривень адміністративний збір (20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян). Нинішня вартість - 256,36 - бланк плюс 34 гривні – державне мито та 340 гривень - адміністративний збір.

Вартість посвідки на постійне проживання поки орієнтовна.

Оформлення ID-карт на тимчасове проживання запроваджується з 10 вересня, на постійне – з 1 листопада.