У Долинській – скандал між землекористувачами та міським головою (ДОКУМЕНТ)

Перегляди: 1656

Члени ініціативної групи городнього товариства «Барвінок» скаржаться на те, що Долинський міський голова Віра Тернавська незаконно забирає в людей землю під городи.

Про це йдеться у зверненні членів кооперативу до голови РДА Сергія Омельченка, текст якого має CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У ньому, зокрема, сказано про те, що в них забирають землю кооперативу, щоб «виставити її на аукціон та віддати якомусь інвестору, щоб отримати від нього більше коштів, ніж ми сплачуємо за городи». Заявляють: міський голова Віра Тернавська разом з головою районної організації ВО «Батьківщина» хоче побудувати на землях кооперативу церкву Київського патріархату.

У липні виконком міської ради прийняв рішення, яким городньому товариству «Барвінок» припинили право користування земельною ділянкою площею 17, 0139 га.

Люди закликають голову РДА знайти компроміс та зберегти землю під городи, які вони оброблюють вже багато років. До звернення рішуче налаштовані долинчани додали протокол зборів ініціативної групи від 18 серпня цього року, яка представляє інтереси членів городнього кооперативу «Барвінок», з 52 підписами.

Заступник голови РДА, депутат міської ради Олександр Ворона був на сесії у Долинській міській раді з приводу земельної ділянки по «Барвінку» сьогодні, 7 вересня, та розповів CBN її результати.

«Були представники від цього кооперативу, – каже Ворона, – виступали перед сесією щодо цього питання. Міський голова також непогано підготувалась – запросила керівників трьох інших кооперативів. Вчора ми підняли всі документи по генеральному плану, по детальному плану забудови території. Ця земельна ділянка в 1995 році рішенням міської ради буда виділена із земель сільськогосподарського призначення терміном на 1 рік – лише на вказаний 1995-й».

Після того ніхто документами не займався – люди просто сплачували земельний податок і все. Голова кооперативу збирав з людей 2 тисячі гривень на місяць оплати, яка йшла в міський бюджет.

Сьогодні, якщо взяти публічну карту геокадастру в Інтернеті, ця ділянка взагалі в державній власності та знаходиться за межами населеного пункту – межі міста не встановлені, чіткого генплану немає, тому навіть прийняття рішення по передачі в оренду цієї земельної ділянки не є на сьогодні законним.

«Люди задавали питання меру – чому для 118 чоловік, які на сьогодні залишилися без городів, навіть не провели громадські обговорення, слухання цього питання? Їм навіть не сказали, з якою метою вилучаються в людей ці городи».

За словами заступника голови РДА, міський голова хоче передати землі в оренду турецькій фірмі «ТруаЕнерджі» на 49 років для розміщення сонячних батарей.

«Проект рішення нам, на жаль, навіть на руки не дали, хоча я – член бюджетної комісії. Бюджетна комісія розглядала це питання, і воно звучало просто як «надання згоди на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», а вже у проекті рішення, яке Віра Василівна озвучила уже стоїть не просто земля, а «землі енергетики, транспорту та зв’язку», - зауважує Ворона.

За генеральним планом 1987 року ці землі вказані як орні, по детальному плану забудови 1992 року там громадська житлова забудова, а в проекті рішення, яке міська рада сьогодні має оприлюднити, – «земля енергетики, транспорту та зв’язку».

«Я задав їй сьогодні питання, хто має право переводити і змінювати цільове призначення землі? Тільки Київ, Геокадастр. Питав, чи вона вже зверталася туди для зміни цільового призначення, щоб вносити цю назву у рішення. Відповідає, що ході оформлення документів буде змінено й цільове призначення. Спитав, як це можливо – земля на сьогоднішній день не навіть належить місту і не є комунальною власністю», – продовжує депутат.

Пояснень, за його словами, не надійшло ні від представників земельної комісії, ні від працівників міськради, які займаються земельними питаннями. В результаті сьогоднішньої сесії з 19 депутатів 14 проголосували за те, щоб цю землю забрати й передати інвестору для розроблення проекту землеустрою.

«Зараз, на думку Тернавської, коли розпочнеться будівництво сонячних батарей, щорічно вона матиме 1,5 мільйона надходжень до місцевого бюджету. При цьому грошова оцінка землі не проведена – звідки взялась така цифра? Мер заявила депутатам, що від здачі в оренду земельної ділянки 13 гектар (хоча під кооперативом всього 11) буде 1,5 мільйона гривень чистого прибутку».

За словами Олександра Ворони, після оприлюднення рішення про передачу землі інвестору на сайті міської ради прокуратура буде перевіряти його законність.