Водіям автобусів у Кропивницькому офіційно заборонять шорти, шансон і мобільні

Перегляди: 6772

Ірина Іванова, «Кіровоградська правда»

Водіїв кіровоградських автобусів зобов’яжуть охайно одягатися, не розмовляти без гарнітури по мобільному, не їсти під час руху і не вмикати музику, тематика якої пов’язана з кримінальним світом. Управління транспорту підготувало правила користування міськими автобусами. Тепер документ має затвердити виконком.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Правила користування складаються з десяти пунктів – загальних положень, термінології документу, основних засад організації пасажирських перевезень, вимог до транспортних засобів, вартості проїзду, пільгових перевезень, прав і обов’язків перевізників, водіїв і пасажирів, а також розділу про автоматизовану систему обліку оплати проїзду, про належне інформування пасажирів і контроль над дотриманням умов.

«КП» дослідила, як документально має змінитися якість надання послуг в автобусах обласного центру.

Отже, згідно з правилами, неприпустимим є випуск на лінію автобусів, якщо ті мають пошкоджені люки, двері чи вікна і при цьому не мають вогнегасників, аптечок і знаків аварійної зупинки. Більше того, перевізники мають щомісяця здійснювати знезараження транспортних засобів.

Кількість пасажирів в автобусі не повинна перевищувати загальну місткість, передбачену конструкцією заводу-виробника.

Перевізники, які працюють на маршрутах загального користування, забезпечують пільговий проїзд пасажирів, не мають права відмовити у послузі, крім випадків, передбачених законом.

За наявності у перевізника п’яти та більше порушень щодо пільговиків, зафіксованих управлінням транспорту міськради, вирішуватиметься питання про погодження або непогодження розрахунку обсягу відшкодування за здійснене пільгове перевезення по конкретному маршруту.

Разом із тим, міська рада зобов’язує перевізника протягом місяця з моменту проведення конкурсу, але до набуття чинності рішення, встановити на всіх автобусах систему GPS-навігації і під’єднати її до централізованої системи.

Транспортні засоби повинні бути в належному технічному і санітарному стані.

Перевізники мають в обов’язковому порядку страхувати пасажирів від нещасних випадків і компенсувати шкоду, якщо в судовому порядку доведуть їхню провину.

Водій автобуса зобов’язаний бути охайно одягненим і не працювати в майці, коротких шортах і взутті, що належним чином не фіксується на нозі.

При цьому на водія покладається обов’язок не допускати перевезення понаднормової кількості пасажирів, ніж та, що передбачена виробником.

Водієві також заборонено розмовляти по мобільному телефону без гарнітури, спілкуватися з пасажирами, їсти, пити, палити або користуватися електронними сигаретами як під час руху, так і на кінцевих зупинках громадського транспорту. Не можна вмикати в салонах шансон і заборонених законом виконавців.

Також управління транспорту визначило обов’язки кондуктора. Згідно з правилами, той має надати необхідну допомогу водію чи пасажирам у випадку екстреної ситуації. При цьому кондуктор повинен підтримувати чистоту в салоні.

Пасажирам автобусів також прописали права і обов’язки. Згідно з ними, найперше право – це безпечний і якісний проїзд.

В обов’язках пасажирів із-поміж іншого автори документу визначили наявність квитка і його зберігання до завершення поїздки.

Забороняється пасажирам шкодити майно перевізника, перевозити небезпечні речі, їхати в одязі, який може забруднити інших, голосно слухати музику і розмовляти по телефону, відволікати водія і їсти в салоні.

Водночас правилами передбачається запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.

Перевірятимуть виконання правил працівники управління транспорту. Якщо чиновники упродовж місяця з моменту складання першого акту зафіксують ще три порушення, міська рада матиме право розірвати договір в односторонньому порядку – для цього достатньо буде направити лист перевізнику.