Мер Кропивницького Андрій Райкович про батареї і тариф: «Нічого задарма не буває»

Перегляди: 4358

Реальна можливість зменшити чи принаймні контролювати суми у власних рахунках за тепло є у кропивничан, які живуть у 24,5 тисячах міських квартир. Але їм подекуди заважає ментальність, впевнений міський голова Андрій Райкович.

Трохи більше названої кількості помешкань досі опалює двійко давно прострочених «монстрів» радянської доби. В обласному центрі підвищили тарифи на їхні послуги. За грубою прикидкою, подорожчання на сім з хвостиком гривень на квадратному метрі в сезон торкнеться біля третини населення міста.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сьогодні Райкович дав ексклюзивне інтерв’ю, відповівши на запитання, чому піднімається плата «за батарею», коли це скінчиться, і що робить у цьому напрямку міська рада.

Що здобули

Те, що наразі відбувається з опаленням у Кропивницькому, має «шлейф» у кілька десятків років, і, на думку міського голови, є відбитком стосунків держави зі споживачами теплової енергії – як з громадянами, власниками квартир і будинків, так і з бізнесом і комунальною сферою Кропивницького.

Сьогодні комунальний «Теплоенергетик» опалює понад 5 тисяч абонентів, орендне «Кіровоградтепло» - майже 19,5 тисячі. Вони генерують більшість тепла на двох головних потужностях – «Теплоелектроцентраль» і Південно-західна котельня.

- Вони були збудовані для обслуговування великої збалансованої системи не лише міста, а, якщо це ТЕЦ, то і для забезпечення стабільності електропостачання в Кіровоградській області, зокрема при виникненні надзвичайних ситуацій. Починаючи з 2000-х років, особливо – з 2005-го - 2008-го, надзвичайно інтенсивно в місті почали видаватись дозволи на відключення від централізованого опалення та переведення квартир на опалення автономне. Я не кажу, що це неправильний шлях, але він розбалансував теплове господарство. ТЕЦ перейшла на сезонну роботу, так само Південно-західна котельня, було припинено централізоване постачання гарячої води. Потім почалися проблеми і з системним постачанням тепла в мікрорайони – більше половини споживачів відключилися.

Одночасно через соціальну політику держави, яка часто була в Україні популістською, у місті створилися величезні заборгованості – зокрема за газ, його транспортування і розподіл, а також за спожите тепло, які сьогодні сягають понад 300 мільйонів гривень. На сьогоднішній день теплопостачання, на превеликий жаль, – у зоні постійного росту цін. Тому що маємо великі відстані від теплогенеруючих підприємств до мікрорайонів, розбалансованість, у будинках частина квартир відключена і переведена на «автономки», частина ще споживає теплову енергію централізованого постачальника. Це негативно впливає на економіку всієї системи.

Що робили

Починаючи з опалювального сезону 2015 - 2016 років, мерія, за словами її очільника, займається оптимізацією системи теплопостачання у місті:

- Ми вирішили питання пролонгації заборгованостей. Це дало можливість взагалі розпочати і провести опалювальні сезони, ще й спрямувати гроші з міського бюджету на підтримку фінансового стану наших теплогенеруючих підприємств, а вони зробили значну технічну реконструкцію. Теплові мережі, магістральні і внутрішні, були в занедбаному стані.

Ми ведемо принциповий і професійний діалог з Мінрегіонбудом, Кабінетом Міністрів. До розробки плану модернізації системи теплопостачання Кропивницького залучені провідні українські спеціалісти, теплотехніки, вчені. Все те, що робилося вчора і позавчора, не мало ознак плановості. Мало ознаки хаосу. Сьогодні ми вже можемо говорити про кілька конкретних етапів модернізації, адаптації та розвитку системи. До формування бюджету міста на наступний рік отримаємо план-схему. Щоби ми мали можливість переконати громаду, депутатів і закласти на наступний рік кошти на модернізацію.

Час та гроші вже вкладені в апробацію, техніко-економічне обґрунтування проектів, які показали, яким шляхом треба буде йти. Коли отримаємо план-схему, за рахунок міського бюджету і залучених коштів будемо розвивати модульну систему теплопостачання в мікрорайонах. Це шлях будівництва невеликих «кущових» котельних, які будуть забезпечувати мікрорайон.

Наприклад, у центрі міста є шоста школа, дитяча поліклініка, приміщення міської ради, третя лікарня, центр надання адміністративних послуг, одинадцята школа. Це все на одній лінії. Ми будуємо модульну котельну з запасом потужності, який дасть можливість підключити ще й багатоквартирні будинки, які розташовані в цьому мікрорайоні. Бажають підключитися – будь ласка, ні – мають можливість створити ОСББ і зробити свою, автономну котельну. Мікрорайон Ковалівка зможе брати тепло не від ТЕЦ, основною функцією якої є виробництво електроенергії, а купляти надлишкове тепло від сучасної, економічної кущової котельні.

А поки фахівці роблять схему, за місяць до старту опалювального сезону досягла фінальної стадії реконструкція теплопостачання селища Нового, запевняє міський голова.

- Це місто Кропивницький, селище – це історично-радянський адмінподіл. Ми зробили з ним транспортне сполучення, фінансуємо школу, фінансуємо лікарню, дитячий садочок, всю комунальну сферу. Більше 17 мільйонів у цьому році спрямовано на тепломодернізацію, зміну технології. Стара, великої потужності, з низьким ККД котельна буде зупинена. Люди та комунальні підприємства отримають теплову енергію нової якості. Кошти, які були спрямовані на це з бюджету, не увійшли у складову тарифу, це капітальні видатки.

Тариф

Нічого задарма не буває: місто та тепловики мають забезпечувати опалення, а люди, комунальні та приватні підприємства, які підключені до системи, мають за це платити, констатує Райкович.

- Уряд, НАК «Нафтогаз України», який є монополістом на ринку газопостачання, поклали в основу видачі дозволів на підключення теплових підприємств рівень сплати за спожите тепло у 90 і більше відсотків. У нас, на превеликий жаль, рівень сплати споживачами, які підключені до комунальної ТЕЦ, – в межах 70%, до орендного «Кіровоградтепла» - до 80%.

Міська рада на сесії надала виключне право міському голові підписати договір про реструктуризацію боргу, який тягнеться десятиліттями. Це дамоклів меч, який висить над нашими головами. НАК «Нафтогаз» - комерційна структура, вимагає, щоб ми гасили цей борг. Мовляв, вам надали фінансову децентралізацію, ви маєте за рахунок міського бюджету вишукати можливість і погасити заборгованості. Але це борги не міського бюджету перед тепловиками, а безпосередньо фізичних та юридичних осіб, споживачів. Бюджет міста, наша колективна казна не має права розраховуватись за ту чи іншу особу чи приватне підприємство.

Що стосується тарифу – так, це рішення непопулярне, воно не додає позитиву міській раді. Людей менше цікавлять проблеми загальноміського чи загальнодержавного характеру, людей цікавлять сімейний бюджет і його баланс. Але, разом з тим, рівень собівартості одиниці теплової енергії розрахований з рентабельністю майже нуль, менше одного відсотка. Це буде робота на межі збитковості, яку може дозволити собі лише комунальне підприємство, тому що ми зможемо його фінансові проблеми, які будуть виникати, регулювати за рахунок дотацій з міського бюджету.

Я не хочу говорити «страшилки», але ми знаємо, що буде підвищений рівень мінімальної зарплати, він перейде межу у 4 тисячі гривень. Близько 500 людей працюють на орендних підприємствах, стільки ж – на ТЕЦ, і підприємствах, які підпорядковані цій тепловій мережі. Тому ми маємо прораховувати також ці ризики, поки у собівартість (тариф) не закладені.

З огляду на те, що 80% собівартості послуги складає ціна на газ, тільки потім заробітна плата, розхідні матеріали, електроенергія тощо, інші «страшилки» – про можливе підвищення цін на блакитне паливо на 20 або більше відсотків - також трохи зменшують тарифний оптимізм.

- З 2009 року по «Теплоенергетику» не піднімали тарифи за рахунок бюджетних дотацій. Це кошти, які міська рада, по суті, виймала з кишень у людей, щоб за них же «доплатити» різницю між встановленим тарифом і реальною ціною. 20 мільйонів гривень просто вкрали – банкіри в 2012 році. Збанкрутував банк, а в банку були гроші підприємства. 17 мільйонів нам винен «Енергоринок» (за електроенергію, яку виробляє ТЕЦ. – Авт.) Це державне підприємство.

Зрозуміло, ці гроші в балансі, вони не за рахунок споживача використовуються. Але це наш «козир» у процесі переговорів з «Нафтогазом» про надання нам дозволів, щоб розпочати опалювальний сезон. Непростий діалог і з місцевим монопольним постачальником газу, «Кіровоградгазом». Вони наполягають, щоб тепловики помножили ціну за транспортування і розподіл на два. Це грабіж. І тут я маю право виголосити аргументовану заяву: не можна з громадою обласного центру, який ще й знаходиться в самому центрі країни, вчиняти так зневажливо.

NB. У судах слухається справа у кримінальному провадженні про самоуправство при відключенні міських котельних централізованого опалювання від газу восени минулого року. Обвинувачений – голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий. Тоді без тепла на кілька днів залишилися майже 50 житлових будинків, дитячі садочки і вище професійне училище у Кропивницькому. Адвокат Євгенія Соколовська також заявляла, що очолюване Гладким підприємство, контрольний пакет якого належить державі, заплатило 600 тисяч гривень судового збору за борговий позов до підприємств, які опалюють Кропивницький. За її словами, в апеляції, якщо вона буде, «Кіровоградгаз» заплатить 900 тисяч, а у касації – мільйон двісті. Прокурор області Анатолій Коваленко пообіцяв до початку опалювального сезону законне рішення слідства та прокурорів у ще одній кримінальній справі про самоуправство керівників місцевого монополіста. Йдеться про пізніше відключення міських котельних від газу – вже у березні цього року.

Хоча омріяний перехід залишків комунального опалення на «кущові» котельні безумовно має спрацювати і на зниження собівартості тепла, треба зізнатися собі: це не означатиме «автоматичного» зниження тарифу на опалення для тих, хто підключить до них батареї власної квартири.

«Економіка, дурнику» - не раз вже згаданий слоган переможної кампанії Білла Клінтона 26-річної давнини. З ним енергійний та велелюбний демократ виніс з Білого дому Буша-старшого, який на тоді вже відбув на посаді третій строк. The economy, stupid.

Повернути час не вийде, але можемо відстрочити наступне здорожчання, каже Райкович.

- Якщо піднявся тариф, то жодного разу ще не відбулося зворотної дії. І це людей збурює, люди про це говорять, це можна зрозуміти. Але якщо ми зараз будемо мати 47 гривень тариф з квадратного метра і будемо робити модернізацію, то наступного разу підвищення буде набагато пізніше. Будемо займатись утепленням, ставити енергозберігаючі вікна, двері, покрівлю відремонтуємо, зробимо теплоізоляцію, в підвальних частинах буде все закрито, не буде продуватися, і не буде зайвих втрат тепла. Зробимо кущові котельні або модульні котельні на будинок. За рахунок цього ми зекономимо і продовжимо термін дії сьогоднішніх тарифів на довший строк.

Треба адаптуватися

З часом в обох підприємств-пережитків, які опалюють третину з того, на що розрахована їхня потужність, абонентів об’єктивно буде тільки меншати. Це очевидно. І чим їх буде менше, тим дорожче кожному з них буде обходитись робота та обслуговування величезних агрегатів минулої доби, які неефективно спалюють грандіозні обсяги газу. Їх можна тільки вимкнути.

- ТЕЦ буде законсервована і буде використовуватись у період надзвичайних ситуацій. Південно-західну котельню треба закривати, вона не відповідає вимогам сучасності. А «Кіровоградтепло» залишиться у форматі обслуговування малих модернізованих підприємств.

Можливих шляхів у цей момент декілька, окрім рішення, яке готують для мерії, є ще варіанти. Один з них – подальший перехід житлового фонду на автономне опалення в кожній квартирі. Цей шлях міський голова називає найпримітивнішим:

- Це побутове, а не промислове обладнання. З часом в нього зменшується коефіцієнт корисної дії, строк експлуатації цих енергоустановок достатньо невисокий – значно коротший, ніж у модульної котельні.

Є й інші ризики, адже «автономка» в кожній квартирі означає відключення всього будинку від централізованої системи, а там є не тільки квартири, наголошує міський голова.

- Багатоквартирні житлові будинки передбачають ще й опалення місць спільного користування – під’їзди, підвали, горища. Все це після відключення почне замерзати, а там комунікації. Так ці будинки збудовані за нормативною базою ще Радянського Союзу. Переробити, перебудувати їх зараз – неможливо, і нераціонально. Для цього треба мати надвеликі кошти.

Є інший шлях. Майже весь квартирний фонд приватизований, це власність людини, громадянина, сім’ї. На зміну ЖЕО рано чи пізно має прийти нова форма, яка запропонована державою і яка застосовується у всьому цивілізованому світі, – це створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, ОСББ.

Цим об’єднанням надаються фінансові преференції, для них є можливість брати в держави пільгові, так звані «теплі» кредити, значну частину яких держава списує при впровадженні проектів з утеплення, облаштування модульних котельних на під’їзд чи будинок... В цьому випадку буде забезпечений максимальний рівень тепловіддачі, коефіцієнт корисної дії.

Тоді і платіж за реально використане тепло буде мінімальним.

Ми постійно говоримо людям, переконуємо їх. На превеликий жаль, «наша ментальність» значну частину людей стримує, дехто з них думає, що завтра все повернеться, хтось прийде і все зробить. Але життя не повертається назад. Навпаки, воно стрімко йде вперед, і ми маємо адаптуватися.

Андрій Трубачев, спеціально для CBN