Село на Кіровоградщині відзначило 1000-ліття з дня заснування (ФОТО)

Перегляди: 3496

15 вересня 2018 року село Кам’яний Брід Благовіщенського району святкувало своє 1000-ліття від дня заснування.

Про це CBN повідомили у Благовіщенській РДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З вітальним словом до гостей виступили голова районної державної адміністрації В’ячеслав Зосим, голова районної ради Ігор Кримський, настоятель храму Святого Великомученика Димитрія Солунського, протоієрей Валентин Шевчук, голова Кам’янобрідської сільської ради Віталій Білоус.

Свято відбулося на сільському стадіоні, де були організовані народні гуляння, козацькі курені від сіл району та Благовіщенське, розваги для дітей, майстер класи від центру дитячо-юнацької творчості та районного будинку культури. У концертній програмі свята прийняли участь: заслужений артист України Михайло Грицкань, академічний театр музики, пісні і танцю «Зоряни» Кіровоградської обласної філармонії, солісти Кіровоградської філармонії та гурт «Елисавет-ретро». Також виступали аматорські колективи сільських будинків культури району.

Окремим блоком відбулося привітання від аматорів с. Кам’яний Брід, вручення нагород номінантам – жителям села, презентація книги про історію Кам’яного Броду.

Свято закінчилося святковим феєрверком та дискотекою.

Довідка. Село Кам’яний Брід засноване в 1018 р. Розташоване у долині річки Синиця. Походження назви села розкривається в книзі, написаної старослов’янською мовою, яка не має вихідних даних. У ній зазначається: «Село получило своё название от характера речки Синица, протекающей среди каменистых маленьких гор и представляющей пологое место с удобным переходом в брод».

Старожили стверджують, що дуже давно у скелястих ущелинах переховувалися від переслідувачів гайдамаки, які й переходили річку у брід по камінню, тому село названо Кам’яний Брід.